290 милиона евра од извоза малине у 2021 – извоз повећан, али производња мања

290 милиона евра од извоза малине у 2021 – извоз повећан, али производња мања

За десет месеци ове године из Србије је извезена малина у вредности од 290 милиона евра, говоре подаци Привредне коморе Србије. Процењује се да је овогодишњи род малине у Србији између 80 и 90 хиљада тона, док је на територији општине Пријепоље убрано око две и по хиљаде тона малине.  Иако је добит од извоза ове године повећана, приметан је пад у производњи малине, што би, како указују произвођачи и откупљивачи, показатељ да се у узгој малине, као стратешког производа у наредним годинама мора много више улагати. 

Ову годину у Србији је обележила највећа откупна цена малине до сада, која се у зависности од подручја узгајања кретала између 400 и 450 динара по килограму, па је Србија од извоза малине приходовала 75 милиона евра више него у првих десет месеци 2020. године.

У Србији је, према проценама Републичког завода за статистику, под засадима малине око 24,5 хиљада хектара, док у општини Пријепоље активни засади покривају око 400 хектара са којих је прошле године убрано око 4,5 хиљаде тона малине. У поређењу са овом годином то је око две хиљаде тона мање што указује на осетан пад производње. 

Како истичу произвођачи и стручњаци, пад производње последица је неповољних временских прилика, општег стања засада малина, квалитета садног материјала, дефицита стручног кадра и недостатка сезонске радне снаге, али и начина примене агротехничких мера и неконтролисане примене средстава за заштиту биља. 

Током 2021. и 2020. године, како објашњавају прерађивачи и извозници малине,  у свету је изражен значајан дефицит како малине, тако и осталог јагодастог воћа, који је превасходно условила огромна потражња изазвана пандемијом корона вируса и знатно умањен род у осталим земљама које се баве овом производњом.

Водећа извозна тржишта за малину из Србије су и даље Немачка, Француска, Уједињено Краљевство, Белгија и САД, где се ове године постиже знатно већа цена него у европским земљама.

Иначе, извоз пољопривредно-прехрамбене робе, за девет месеци ове године вредан је више од три милијарде евра, а у укупном извозу, аграр учествује са 19,7 процената, показују подаци РЗС. Једини пољопривредни производ од чијег извоза Србија приходује више од малине је кукуруз, чија је вредност извоза до октобра ове године износила 367,2 милиона евра. Осим кукуруза и малине, домаћи аграр највише извози дуван и цигарете, воће и поврће, воду и сокове. На увозној страни најзаступљенији су производе од дувана, банане, храна за псе и мачке, сирова кафа и свињско месо.

Подели на мрежама

Повезани чланци