Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – у зимском периоду у просторијама НСЗ

Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – у зимском периоду у просторијама НСЗ

Нова, редовна акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу одржаће се у уторак, 12. октобра од 11 до 14 сати у просторијама Националне службе за запошљавање у којој ће се током зимског периода одржавати акције. Из Службе за трансфузију крви позивају све хумане људе да дођу и дају крв како би попунили резерве и обезбедили довољне количине за све пацијенте.

Имајући у виду пандемију корона вируса и друге проблеме током године, стање у Служби за трансфузију је било стабилно, осим неколико спуштања на доњу границу појединих крвних група. Увек је било довољно крви да се збрину пацијенти, каже ПР Службе за трансфузију крви Ужице, Оливера Ђорђевић, истичући да су акције најбољи начин да се обнове резерве.

Први пут смо у новом простору Националне службе за запошљавање, у просторијама у приземљу. Даваоци могу да уђу на службени улаз са задње стране. У овом моменту због новог таласа корона вируса, оперативни програми у ЗЦ Ужице су смањени, па је и потрошња крви смањена, али то опет не значи да може да нам се деси да у једном дану спаднемо испод оптимума неке крвне групе. Па је тако најбоље, и молимо све грађане Пријепоља да дођу и дају крв док смо ту, два пута месечно, сваког другог уторка. Да дају кад су здрави и кад се добро осећају, јер је та крв најбоља, може на време да се обради и спремна чека пацијента. Кад је неком хитно потребна крв, немате времена да нађете даваоце и дођете до Ужица и не дај Боже да у том моменту немамо довољно те крвне групе. Ми морамо имати оптимум свих крвних група, ако мислимо да нам пацијенти буду безбедни -додаје  ПР Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

Да би се одговорило потребама здравствених установа у Златиборском округу, дневно је неопходно припремити и издати око 50 јединица крви, па из Службе за трансфузију у сарадњи са Црвеним крстом апелују да се грађани и грађанке Пријепоља одазивају на све редовне акције добровољног давалаштва.

Подели на мрежама

Повезани чланци