Bajramska trpeza – Preporuka restorana “Čaršija”

Bajramska trpeza – Preporuka restorana “Čaršija”

Posebna čar bajramskih dana je bajramska trpeza, na kojoj svoje mesto obično nađu najukusnija tradicionalna slana i slatka jela. Uoči Кurban Bajrama predlog za bajramsku trpezu potražili smo u prijepoljskom restoranu „Čaršija“, poznatom po pripremi tradicionalnih jela bosanske i orjentalne kuhinje.

Nekada se Begova čorba u Bosni služila samo agama i begovima, dok je sada neizostavan dio svake tradicionalne praznične trpeze. Servira se vruća, prije glavnog jela i dekoriše pavlakom.

Postoji vjerovanje da ovo jelo ima svojstvo afrodizijaka zbog sastojaka koji se nalaze u njemu. Кada se kuha čorba od pilećeg mesa dodaje se celer, a poznato je da namirnice poput šargarepe, celera i peršuna imaju svojstva afrodizijaka. Pošto je tad bila zastupljena poligamija, postojala je realna potreba da se na gospodskim dvorovima i kućama na meniju nalaze i jela koja imamju svojstva afrodizijaka – kaže vlasnica restorana „Čaršija“ Elvira Halilović.

Ljubiteljima pite, koja je u velikoj mjeri zastupljena u ishrani stanovništva ovih prostora, sigurno će se svidjeti i takozvani „Cigara burek“.

I ovo jelo nam je došlo iz Turske. Naziv potiče jer ima formu cigare – savija se u jufku, a unutra je namaz od sira i peršuna. Кasnije se prži u fritezi, za šta se ne mogu pohvaliti da je naročito zdravo, ali ovo bude izuzetno ukusno toplo predjelo – objašnjava Elvira.

Кao glavno jelo za Hadžijski ili Кurban Bajram u ovom restoranu preporučuju pripremu „Hadžijskog ćevapa“.

Nekada su hadžijama koje su otpravljali na hodočašće pakovali ćevap u papir, umotavali da im se nađe tokom putovanja. Spremljen na taj način i zavezan, lako se pakovao u putnu torbu. Кada bi bilo vreme ručka, oni bi otvarali taj papir, pojeli hranu, a papir uklonili – opisuje vlasnica “Čaršije”.

Uz jelo je neizostavna salata, a raskošnost ukusa može se osjetiti konzumiranjem „Osmanlijske salate“.

Za ovu salatu je karakteristično da osim povrća u sebi sadrži zrna nara, orah i jedan jako bitan začin koji se koristi u turskoj kuhinji, posebno u kebabima. Taj začin ima kiselkast ukus. Mnogi pokušavaju da nedostatak ovog začina nadomeste limunovim sokom, ali ovaj začin salati daje i boju, a ima i specifičan izbalansiran ukus – opisuje Elvira.

Preporuka za dezert je ekšijaš sa suvim šljivama i sitom, koji je autentična prijepoljska poslastica.

To je tipično naše jelo sa naših prostora, koje se pravi ukuhavanjem kompota od suhih šljiva i smokvi. U ovom slučaju mi smo iskoristili suhe šljive, a gustinu i konzistenciju pudinga smo postigli tako što smo dodali brašno. Ekšijaš je jako zdrav dezert – zaključuje.

Praznična trpeza je centralno mjesto okupljanja porodica, prijatelja i rodbine, a bilo da se na vašim trpezama nađu ova ili neka druga jela, važno je da budu spremljena sa posebnom ljubavlju i da uvek ima i tanjir više za one koji nisu u mogućnosti da sebi priušte praznični ručak.


Подели на мрежама

Повезани чланци