Близу три милиона динара за пољопривреднике и пољопривреднице из Пријепоља

Близу три милиона динара за пољопривреднике и пољопривреднице из Пријепоља

Десет пољопривредника и пољопривредница из Пријепоља подржано је у набавци опреме за унапређење производње средствима из Фонда који су основали општина Пријепоље, Фондација Ана и Владе Дивац и Регионална развојна агенција Златибор. Идеја је да се Фонд од почетних 2 милиона 850 хиљада динара у наредним годинама увећава, јер пољопривредници у року од три године враћају 70 одсто средства инвестираних у набавку опреме.

Пољопривредницима и пољопривредницама са још увек малом производњом на својим газдинствима, добијена опрема ће у великој мери убрзати и унапредити рад. За Едиту Ровчанин из Грачанице савремени систем за наводњавање вредности 130.000 много значи за унапређење производње у малињаку и воћњаку, док ће Славенку Лучићу са Думљана косачица убрзати обрађивање воћњака под малином и шљивом. 

Средства која су уложена у набавку опреме нису у потпуности бесповратна. У наредне три године пољопривредници су дужни да врате 70 одсто средстава, прве године 10, друге и треће по 30 одсто, чиме се фонд обнавља и повећава сваке наредне године.

Када прва генерација корисника врати целокупна средства у фонд, један мањи део се одбија за администрирање и одржавање, требало би да имамо дуплирана средства. Од те треће године тај фонд незаустављиво расте и ми очекујемо да за пет, шест година имамо значајна средства од десетак милиона која ће послужити да направимо нове робне произвођаче, да направимо доста брендова  и да на својим газдинствима почну да запошљавају нове људе – истакао је приликом потписивања уговора председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Највише се тражила опрема за прераду, казани за ракију, пластеници, опрема за наводњавање, сертификован садни материјал рекла је Бојана Кузељевић из Фондација Ана и Владе Дивац.

Укупна вредност Фонда ове године била је 2.850.000 динара, искоришћена су сва средства. Општина Пријепоље је изразила спремност да и следеће године уложи додатна средства и искрено се надам да ће овај пример следити и друге општине у Златиборском округу – додала је Бојана Кузељевић.

Директор РРА „Златибор“ Славко Лукић сматра да је овај иновативни фонд веома добар пословни модел улагања у конкурентност локалних пољопривредних произвођача карактеристичан за развијене европске земље.

Општина Пријепоље и Фондација Дивац су направили један пословни модел за финансирање малих пројеката за регистрована пољопривредна газдинства која нису у могућности да добију кредите од банке, Министарства, европских фондова, а неопходна су за пољопривредну производњу – истакао је Лукић и додао да је град Ужице изразио интересовање да следеће године примени овај модел финансирања за пољопривреднике.

Пријепоље је друга општина у Србији која је покренула овакав фонд, након успешног пилот пројекта у Чајетини прошле године. Пројекат Фонд за развој пољопривредника у општини Пријепоље 2021. подржава Америчка агенција за међународни развој УСАИД кроз пројекат развоја конкурентне привреде.

Подели на мрежама

Повезани чланци