Број прегледа у ковид амбуланти ДЗ Пријепоље и даље у порасту

Број прегледа у ковид амбуланти ДЗ Пријепоље и даље у порасту

Епидемиолошка ситуација у Пријепољу, у последњих 10 – ак дана је веома неповољна. Из дана у дан расте број позитивних на корона вирус, а у сталном порасту је и број прегледа у ковид амбуланти пријепољског Дома здравља где је само током претходног дана обављено 138 прегледа, што је значајан пораст у односу на претходни период.  

Број прегледа у ковид амбуланти пријепољског Дома здравља већ неколико дана прелази бројку 100, док позитиван налаз на дневном нивоу добија од 20 до чак 37 особа, као што је био случај у уторак, што је било највише у једном дану од почетка епидемије. За једну општину као што је Пријепоље то су велики бројеви. 

Тренутни бројеви нам говоре да се повећава број прегледа и у ковиду за одрасле и у ковиду за децу, а на жалост повећава се и број ковид позитивних особа, што није био случај у јулу месецу. Епидемиолошка ситуација је онаква какву су наши епидемиолози предвидели да ће бити у овом периоду – каже заменица директора Дома здравља Пријепоље др Оливера Ровчанин Крповић.

Подаци из ковид амбуланте показују да у овом таласу углавном обољевају генерације средње старосне доби.

Клиничка слика код пацијената је, можда, нешто блажа у односу на претходни период, али свакако имамо и теже оболелих. Сваког дана имамо по неколико пацијената, мада је то још увек једноцифрен број, који се транспортују према ковид болницама – додаје др Ровчанин Крповић.

При ковид амбуланти пре неколико дана отворена је дневна болница из које се пацијенти упућују на даље лечење. Према инструкцијама које су добили сви пацијенти који захтевају хоспитализацију , а имају лакшу клиничку слику, упућују се у Нову Варош где је отворено ковид одељење, а тежи случајеви према Ужицу, док се деца са тежом клиничком сликом транспортују на Кожно одељење Опште болнице Ужице. Према речима др Ровчанин Крповић током целог лета је у порасту број деце која се са симптомима респираторних инфекција прегледају у дечијој ковид амбуланти.

Тестирањем те деце током јула на прсте једне руке могли смо да набројимо број ковид позитивне деце, док крајем августа и сада почетком септембра сваког дана имамо и до десеторо деце која су позитивна на корона вирус. Важно је рећи да је клиничка слика код деце веома блага и углавном се све заврши са прописаном терапијом, кућним лечењем и изолацијом у трајању од 14 дана – истакла је др Оливера.

С обзиром да Пријепоље спада у ред општина са релативно великим бројем вакцинисаних, што говори податак да је до сада дато више од 30 хиљада доза неке од 4 вакцине, др Ровчанин Крповић није очекивала овакав развој ситуације са бројем оболелих. Иако је свесна да све ово предуго траје и даље апелује на придржавање прописаних епидемиолошких мера.

Ово је вирус који је сигурно и раније био у оптицају, али сада је он завладао и не знамо до када ће трајати. Вакцине су нешто што би требало да помогне да се он елиминише, али до када ће он бити у нашој популацији то нико са сигурношћу не може да тврди, али се морамо са њим борити као са свимдругим заразним болестима – закључује др Ровчанин Крповић.

У пријепољском Дому здравља средином августа почела је вакцинација грађана трећом дозу. Одзив је за сада на задовољавајућем ниво, каже др Ровчанин Крповић, што се не би могло рећи за вакцинацију деце, где је одзив за сада веома слаб.

Подели на мрежама

Повезани чланци