Будућност је у удруживању – Заједно до бољег пласмана производа женског рада

Будућност је у удруживању – Заједно до бољег пласмана производа женског рада

Како би жене у селу Миросаљци  у Ариљу своје рукотворине, пољопривредне производе, зимницу и капацитете за сеоски туризам боље пласирале на тржиште, решиле су да се удруже и оснују прву Туристичко занатску пољопривредну женску задругу „Мироснице“. Задруга је основана ове године и тренутно броји седам чланица.

Задруга „Мироснице“ је прва искључиво женска задруга у Златиборском округу и једина која обухвата чак три привредне гране – туризам, занатство и пољопривреду – како би чланицама омогућила бољи пласман свих производа и услуга. Како су дошле на идеју да се удруже?

Ја сам се дуги низ година бавила занатством – израђујем народне ношње, шијем по поруџбини, по мери – и бавимо се поред тога и сеоским туризмом. У сличном положају је још неколико жена у селу, због чега смо одлучиле да се удружимо, како би имале бољи пласман наших производа – каже Милка Савић, председница и оснивачица Туристичко-занатске пољопривредне задруге.

Први заједнички наступ имале су на Сајму етно хране и пића, који је овог новембра одржан у Београду.

Изложиле смо већину наших производа, слатке и слане зимнице, сокове, домаћу радиност и представиле потенцијале сеоског туризма – истиче Милка.

Свака од седам чаланица има слободу да самостално бира чиме ће се све бавити, а своје умеће шивења, веза, ткања, плетења, израде сувенира, припреме зимнице, сирева, сокова, џемова и бројних других специјалитета кроз Задругу имају могућност и да уновче.

Првенствено се ради о здравој домаћој природној храни, рецептима који се преносе са колена на колено, о укусима нашег краја. Све је без конзерванаса, онако како се припремало пре 100 година, само у мало лепшим паковањима и презентовано у неком већем окружењу, како би више људи имало прилику да то купи и проба – каже Савић.

Вредне руке и иновативност су нешто што „Мироснице“ чини препознатљивим, као и њихови производи аутентичног укуса, традиционалних шара и мотива који се преносе са колена на колено.

Подели на мрежама

Повезани чланци