Да ли је обала Лима у Бродареву постала највећа депонија грађевинског отпада у општини Пријепоље?

Да ли је обала Лима у Бродареву постала највећа депонија грађевинског отпада у општини Пријепоље?

Обала Лима кроз Бродарево претворена је у депонију грађевинског отпада. Несавесним понашањем, људи значајно нарушавају чистоћу реке Лим, али и своју животну околину.

Бродаревска Јалија, које представља центар овог насеља, већ годинама уназад је препознатљива по великим количинама отпада, које су ово место претвориле у једну од највећих несанитарних депонија у овом делу општине, кажу мештани.

Проблем је настао када су сви контејнере довукли на обалу Лима, уместо да стоје тамо где је решењем одређено да буде контејнерско место у свакој улици. Самим тим, људи су почели да довозе сав отпад који имају и да одлажу овде, не марећи за нас који ту живимо. Ту има од памперса, угинулих животиња до огромног грађевинског шута – истиче мештанин Сабахудин Кукуљац који каже да је летос сплаверећи Лимом уочио да на сваком већем проширењу постоји мини депонија.

Мелиха Кадрибашић каже да је стање на Јалији још и добро како је у горњем сливу Лима.

Ми смо човека који је довезао трактор и истресао овде отпад питали шта то ради, он нам каже “Ко сте ви”? Не вреди. Ми се овде трудимо и одржавамо, али горе је хаос.

Жене из Удружења Експанзија организују акције и колико толико труде се да овај део уреде и очисте, али то често није довољно због чега су мештани тражили помоћ од надлежних служби.                                                                                                                            

Жалили смо се комуналној инспекцији где су нам рекли да ова земља није наша и да овде може ко хоће да ради шта хоће. Да то није њихова надлежност, а како овде има највише простора, контејнери могу ту да стоје иако је обала Лима на неких 10 метара – истиче Сабахудин.

Наши саговорници верују да решење проблема постоји и да је само неопходно да се укључи локална самоуправа.

Да се кажњава народ који баца. Да ли комунална или која полиција, да неко овде пише казне, другачије не може – сматра Мелиха, док Сабахудин сматра да је решење у постављању видео надзора.

Најављена изградња обалоутврде и уређење на овом делу, можда би могли да допринесу решавању проблема одлагања отпада, али ништа не вреди док се код самих грађана не промени еколошка свест. Да несавесно одлагање отпада није само проблем Бродарева, сведочи и податак да за неку дивљу депонију зна чак 95 одсто грађана и грађанки који су недавно попунили анкету „Чије је наше смеће?“ на порталу Форуминфо.

Подели на мрежама

Повезани чланци