Дан планете Земље: Човек највећи непријатељ животне средине

Већ више од пола века 22. април се обележава као Дан планете, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и смањила негативан утицај на животну средину. Дан планете Земље ове године посвећен је акцијама чишћења, младима и образовању.

Дан планете Земље је јавна кампања да се зауставе или ублаже последице деструктивног цивилизацијског развоја, који подразумева загађење ваздуха, воде, земље, експлоатацију природних ресурса и глобално загревање. Годину за нама обележила је пандемија, смањен саобраћај незнатно је утицао на смањење загађења ваздуха, међутим, повећала се количина углавном пластичног отпада, који завршава у рекама и океанима.

Поред великог броја дивљих депонија, пре свега на обалама река, стручњаци упозоравају и да је због људског фактора велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем.

Према извештају „United in Science 2020“ период од 2016. до 2020. године је најтоплији икад забележен, док су се интензитет и учесталост екстремних временских прилика повећали, како у свету, тако и у Србији, негативно утичући на производњу хране и енергије, биодиверзитет, доступност воде за пиће, и угрожавајући имовину и животе људи.

Европски зелени договор и Зелена агенда за западни Балкан, који ће усмеравати инвестиције ЕУ у наредних седам година, предвиђају 9 милијарди евра бесповратних средстава за земље овог региона, за декарбонизацију, прелазак на циркуларну економију, смањење загађења, одржив систем производње хране и заштиту биодиверзитета.

Колико Пријепољци и Пријепољке брину о заштити животне средине и који су то мали кораци које свака заједница може учинити како би допринела њеном очувању погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци