Деца из још једне вртићке групе ПУ „Миша Цвијовић“ у изолацији – како запослени родитељи могу регулисати право на одсуство са посла?

Деца из још једне вртићке групе ПУ „Миша Цвијовић“ у изолацији – како запослени родитељи могу регулисати право на одсуство са посла?

У предшколској установи „Миша Цвијовић“ потврђен је други случај заразе вирусом COVID – 19 међу децом, па је још једна вртићка група у коју је уписано четрдесеторо деце у изолацији. Међу децом школског узраста није било пријављених нових позитивних случајева.  

Према подацима које смо добили из Предшколске установе „Миша Цвијовић“ инфекција корона вирусом је потврђена код двоје деце, једног из објекта „Дуга“ и једног из објекта „Наша радост“, као и код једне васпитачице из овог објекта и једне из објекта „Срце“ у Бродареву. Како нам је објаснила директорка Предшколске установе, Виолета Тошић, сва деца из групе, као потенцијални преносиоци вируса иду у изолацију само ако оболи неко од деце из групе, али не и ако се разболи неко од васпитача или васпитачица из те групе.

Изостанак деце из вртића или школе донело је нове дилеме и питања код родитеља како регулисати одсуство са посла уколико дете нема ко да чува код куће. Према објашњењу из Завода за јавно здравље Ужице, након пријаве Предшколске установе да је неко од деце оболело од корона вируса, Заводу шаљу податке остале деце из групе која су била у контакту са њим. На основу тога, родитељи на мејл или кућну адресу добијају решење санитарне инспекције о изолацији детета на 14 дана. Са овим решењем, запослени родитељи, који морају остати код куће са дететом, код изабраног педијатра могу остварити право на боловање у периоду трајања изолације, с тим што родитељи деце нису у изолацији.

Колико је ово одрживо решење зависиће од броја оболеле деце, јер је питање колико ће родитељи, поготово ако имају више деце предшколског и школског узраста, моћи боловањем да прате периоде изолације и одсуства из школе и вртића.

Подели на мрежама

Повезани чланци