Дивац пољопривредни фондови – Подршка за 21 младу особу у набавци опреме

Дивац пољопривредни фондови – Подршка за 21 младу особу у набавци опреме

Представници општине Пријепоље и Фондације „Ана и Владе Дивац“ потписали су уговоре са младим пољопривредницима и пољопривредницама о додели бесповратних средстава за развој њихових делатности. Средства, намењена набавци опреме и механизације,  додељена су  21-ом домаћинставу у укупној вредности од 2.700.000 динара.

На конкурс, који је у оквиру пројекта „Дивац пољопривредни фондови“ био  расписан до 24 маја, пристигло је 56 пријава, а услове конкурса испунилили су 21 млади пољопривредник и пољопривредница, старости између 19 и 40 година. Њима су одобрена средства за набавку опреме и механизације у максималном износу до 180 хиљада динара.

Ивана Свичевић живи у Ивању, а малине гаји у Милошевом Долу.

Добила сам фрезу и косу за мотокултиватор и овом приликом бих хтела да се захвалим фондацији Ана и Владе Дивац што су нам омогућили ова средства, јер ће нам много олакшати. До сада смо све морали да радимо ручно, а сада када смо добили ове машине, биће много лакше – каже Ивана.

Сабахудин Капур из Залуг бави се ратарством. На свом имању највише узгаја купус.

Добио сам неколико прикључака механизације з амотокултиватор, пумпу за наводњавање, компресоре, прскалице. Много ће ми значити, јер када се већ бавим тиме како бих унапредио даљу производњу – каже Сабахудин.

Марко Глушчевић је рођен у Краснодару у Русији.

Отац му је из Камене Горе где се и он вратио да живи.

Хоћу да се бавим производњом органске малине. Набавио сам 2 хиљаде садница и сада сам тражио да добијем опрему, пре свега прикључке за мотокултиватор, моторну тестеру, тример, прскалице…Надам се да ће ми то помоћи да проширим производњу, а планирам да идем до 15 хиљад садница органске малине. Купце већ имам – рекао је Марко Глушчевић.

Драгана Келовић из Ђурашића је добила пластеник како би проширила посао којим се већ дуже време бави.

Гајимо парадајз, паприку, млади кромпир, купус…дакле све оно што може у пластеник, али и ван њега тако да ће ми овај пластеник, уз један који смо сами набавили, пуно значити – каже Драгана уз велику зхвалност фондацији и општини Пријепоље.

Ово је осма година како Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са општином Пријепоље, реализује пројекат „Дивац пољопривредни фондови“.

Већ дуги низ година Фондација “Ана и Владе Дивац” је присутна на нашим просторима. Имамо изузетно добру сарадњу и што је најважније имамо задовољне кориснике. А све ово радимо да нам се млади људи не би исељавали и да би живот био лакши и достојанственији, а да стандард тих људи буде много бољи него што је сада – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић који је обећао да ће и даље наставити да помажу младе пољопривреднике у нашој општини.

И ове године највеће интересовање владало је за набавку пољопривредне опреме и механизације.

Оно што су корисници највише тражили ротоситнилица, пластеници, системи за наводњавање, плугови, прскалице, у суштини све оно што ће њима олакшати и убрзати рад и смањити трошкове у домаћинству – истакла је Бојана Кузељевић из Фондације „Ана и Владе Дивац“.

Укупна вредност пројекта је 3 милиона динара. Локална самоуправа је из буџета за ову намену издвојила два милиона, а Фондација „Ана и Владе Дивац“ један милион, од чега је 300.000 потрошено за израду пројектне документације, а 2.700.000 за набавку опреме и средстава.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци