Друга награда за репортажу ТВ Форум на 21. ИНТЕРФЕР фестивалу „Златна Ника“

Друга награда за репортажу ТВ Форум на 21. ИНТЕРФЕР фестивалу „Златна Ника“

На интернационалном фестивалу новинарских репортажа и медија ИНТЕРФЕР 2016 „Златна  Ника“, репортажа ТВ Форума „Село живи док живи школа“, ауторке Милеве Малешић, освојила је другу награду у категорији друштвено одговорних репортажа.
mileva-malesic

Репортажа је настала у селу Косатици где су сниматељи Михајило Морачанин  и Радован Чаркиловић забележили напоре и солидарност мештана са самохраним родитељем Зиндовићем да се сеоска школа отвори како би његове близнакиње  Милица и Даница кренуле у први разред.

Школа у Косатици

Косатица је јединствена и по томе што једина од 30 месних заједница у општини Пријепоље има жену, Вању Пушицу за председницу. Отворена сеоска школа 600 метара асфалтног пута, мобилисана заједница… резултати су двогодишњег ангажовања председнице Вање.

kosatica2
Близнакиње Милица и Даница

Према одлуци жирија, у категорији ТВ репортажа прво место освојила је Наташа Ђулић Бановић са РТС-а за репортажу “Тамо далеко, у Шкотској”, другу награду освојили су Марко Новичић, са ТВ Прва, за репортажу “Добар лош наслов” и Бранко Лазић из Републике Српске за “Бити или не бити – Иван Хити”, а трећу Братислав Илић са Б92 за репортажу “Од рата до блата”.

У категорији Новинска репортажа прву награду је освојио новинар Вечерњих новости Борис Субашић за репортажу “Преживи само онај ко верује”, друго место су поделили новинарка Франкфуртских вести Јелена Петковић за “Храбро срце бака Кате” и новинар Курира Зоран Шапоњић за репортажу “Светлана мајка храброст и њених шесторо”, а треће место Сандра Зекић из VICE за “Шта сам научила од азиланата у Србији”.

_rad2525
Награђени новинари и новинарке са овогодишњег ИНТЕРФЕР-а

У категорији Радио-репортажа прво место освојила је новинарка РТВ Нови Сад Ирина Самопјан за “Шест секунди”, на другом месту су Јасмина Буква, новинарка Радио Снага народа, за “Како је систематски уништен хумор у Србији” и Милена Радић, са Радио Београда 2, за “Бели штап Ане Јовчић”, а треће место новинар Радио Новости Игор Алексић за репортажу “Да ли твитерашица сме да буде чистачица?”.

Прво место у категорији Фото-репортажа освојио је Раде Прелић, из Танјуга, за репортажу “Сенка”, друго место Владимир Живојиновић за “Мигранти, Идомени камп” и Миладин Михајловић из Републике Српске за “После бурне ноћи”, а треће место Анђелко Васиљевић из Политике за “СПА Бара Овча”.

Специјалне награде у категорији Фото-репортаже добили су Горан Томашевић, из Ројтерса, за “Борбе у Сирту”, Бранко Милешевић за “Икаров поглед” и Грант Eшфорд, из Аустралије, за “Street life” (Живот улице).

У категорији Друштвено одговорна репортажа прво место освојио је новинар ТВ Н1 Миодраг Совиљ за “Стокхолмски синдром?”, друго место новинарка ТВ Форума из Пријепољa Милева Малешић за “Село живи док живи школа” и Олена Ткалић, из Украјине, за “Не бојим се да кажем”, а треће место новинар Блица Владимир Лојаница за репортажу “Стиже зима, а мени нема јакну ко да купи”.

По завршетку 21. Интернационалног фестивала репортаже и медија , Дирекција фестивала огласила се саопштењем за јавност, у коме се каже да је ово последњи ИНТЕРФЕР који је одржан у Апатину. Више о разлозима такве одлуке, прочитајте на линку  https://www.interfer.rs/.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци