Државни секретар Махмутовић у Пријепољу: Помоћ пољопривредницима могла би бити четири пута већа

Државни секретар Махмутовић у Пријепољу: Помоћ пољопривредницима могла би бити четири пута већа

Пољопривредни произвођачи из општине Пријепоље добили су подршку у износу од око 80 милиона динара у протеклој години, што са локалног, што са државог нивоа. Ово је речено приликом посете државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенада Махмутовић општини Пријепоље и оцењено да би ова подршка могла да буде четвороструко већа, уз учешће у свим мерама субвенције.

У општини Пријепоље има 3.500 регистрованих пољопривредних газдинстава и ако рачунамо да је у сваком домаћинству ангажовано по неколико чланова, онда то значи да се пољопривредном производњом бави између 12.000 и 15.000 особа, што је око половине укупног броја становника. Тај податак јасно говори да локална самоуправа мора да пружи подршку пољопривредним произвођачима и побољша услове њиховог рада, истакао је заменик председника општине Есад Хоџић, након састанка државног секретара Сенада Махмутовића, са руководством општине Пријепоље и представницима „Дунав осигурања“. Кроз три мере Министарства, за субвенционисану набавку трактора, премију осигурања и подршку пчеларима до сада је са државног нивоа произвођачима исплаћено око 50 милиона динара. Оцена је да је ова помоћ могла бити 4 пута већа.

Ми смо данас разговарали у два правца. Како да обезбедимо што већу подршку министарства, како да што више државних пара дође у нашу општину. Општина издваја 32 милиона за подстицаје за пољопривреду, што чини око 2.5 одсто директних давања, не укључујући давања у области развоја инфраструктуре. Други правац о коме смо причали је како то осигурати. Општина Пријепоље је међу пет општина са посебним мерама односно процентом повраћаја премија – рекао је Есад Хоџић, заменик председника општине Пријепоље и додао да је било 630 захтева и да су сви исплаћени.
На нама је данас било да успоставимо још чвршћу и јачу сарадњу између ресорних служби нашег министарства како би пољопривредници са подручја Пријепоља знали и имали информације о свим доступим средствима и за које намене може држава да им та средства додели. Причали смо и о неопходности разматрања питања прераде јер ако искључиво подржавате примарну производњу дођете до ситуације да имате раст производње, уз тражњу која стагнира или опада, што доводи до проблема у цени због тржишних услова – истакао је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Честе непогоде и неповољни временски услови разлози су што све више пољопривредних произвођача осигурава своје усеве.

Број осигураника који осигурава своје усеве и пољопривредну производњу је порастао за 10 одсто у односу на претходну годину, што је постало вишегодишњи тренд – закључио је директор ужичке филијале Дунав осигурања Бранко Симић.

Обилазак пољопривредних произвођача и општинских управа, редовна је активност у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у ово доба године, пред почетак највећих сезонских радова. Након састанка у Општинској управи, посетили су пољопривредне произвођаче у Залугу и Лучицама.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци