Двери: Пропусти и неправилности на бирачким местима

Двери: Пропусти и неправилности на бирачким местима

Највећа излазност на референдум у Општини Пријепоље забележена је у Каменој Гори, чак 89 одсто, а најмања на бирачком месту у школи у Коловрату, само 6 одсто, кажу представници Општинске организације Двери који указују на пропусте и неправилности на појединим бирачким местима и позивају све грађане који нису гласали да провере да ли су уписани као гласачи и ако јесу да поднесу пријаве.

Представници пријепољске Општинске организације Двери кажу да је највећи бенефит преговара опозиције са представницима власти око изборих услова то што се записници са свих бирачких места јавно објављују на сајту Републичке изборне комисије.

Врло се лако у тим записницима види исти рукопис који је потписао све чланове бирачког одбора. Лако је видети шта се дешавало на овом референдуму. На другом сајту, Републичке изборне комисије може се проверити за сваког грађанина да ли је уписан као неко ко је гласао на референдуму. Позивамо све грађане који су заведени као да су гласали, а нису, да поднесу кривичне пријаве против починилаца. Најодговорнији за такве злоупотребе на бирачким местима јесу чланови бирачких одбора – каже председник ОО Двери у Пријепољу Мирољуб Бјелић.

Казне за све оне, за које се утврди да су имали утицај на укупан број гласова, износе од 6 месеци до 5 година затвора, истичу представници Двери за које је спорна и излазност бирачког тела. Најбољи проценат у општини Пријепоље, забележен је у Каменој Гори, Милаковићима, Звијезду, Доњим Страњанима, док је најмање гласача било на бирачком месту у школи у Коловрату и Економско – трговинској школи у граду.

Шта нам то говори? Да је на оним местима где није било контроле, било највеће убацивање и фалсификовање и крађа избора. Оно што се може утврдити из записника који су доступни јесте да је, на пример, записник из Камене Горе потписан све једним истим рукописом. Оно што се може видети јесте да су највеће малверзације и највећа излазност били тамо где су чланови бирачких одбора или председници били председници месних заједница из Српске напредне странке или њихови чланови породица – каже потпредседник ОО Двери у Пријепољу Ратко Ракоњац.

Борко Пушкић, потпредседник ОО Двери у Пријепољу истиче да су ови избори показали рањивост Александра Вучића.

Грађани Београда, најмногољуднијег града на Балкану су рекли Не, као и Новог Сада, Ниша…У Чачку и другим великим градовима као што су Крагујевац, Смедерево, Панчево, Крушевац, Ваљево било је скоро на граници од 50 одсто… Ови избори су демистификовали једно Потемкиново село Александра Вучића да је он непобедив. Он је победив и рањив и ово је ветар у леђа опозицији и слободоумним грађанима који треба да ову тиранију и ауторитарни режим који већ 11 година постоји, да казне 3. априла на изборима – наводи Пушкић.

У Пријепољу је своје гласачко право искористила 10.301 особа на 66 бирачких места, од којих је 8.463 гласало за, а 1.783 против промена Устава. За Двери је спорно и укупно бирачко тело у Пријепољу, са 32.503 особа са правом гласа, као и укупан број бирача у републици.

Један од најочигледнијих примера јесте у Сјеници где је стопроцентни излазак, где половина људи и не живи у овим месним заједницама већ су у Немачкој и физички нису присутни. Један део људи је мртав. Наш закључак је да је немогуће и да у Пријепољу 32.000 становника има право гласа – закључује Пушкић.

Грађани и грађанке Србије су се на референдуму изјаснили са 59,73 одсто гласова у корист потврђивања Акта о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, док је 39, 24 одсто било против, показују прелиминарни подаци Републичке изборне комисије.

Како су грађани и грађанке гласали по бирачким местима:

Подели на мрежама

Повезани чланци