Удружење Форум жена Пријепоља предало иницијативу за формирање Савета за родну равноправност

Удружење Форум жена Пријепоља предало иницијативу за формирање Савета за родну равноправност

Удружење Форум жена Пријепоља предало је иницијативу општини Пријепоље за формирање Савета за родну равноправност. Предавањем иницијативе  завршава  се онлајн  кампања коју је ова невладина организација водила у претходне две седмице на друштвеним мрежама и Телевизији Форум како би јавност али и надлежне упознала са потребом и значајем оснивања Савета, који је законска обавеза свих локалних самоуправа у Србији.

Иницијативу за формирање Савета за родну равноправност Удружење Форум жена Пријепоља предало је на адресе председника општине, председника Скупштине општине и Одбора за родну равноправност општине Пријепоље. У име Скупштине општине чланове и чланице Форума жена Пријепоља примио је председник Скупштине општине Изудин Шантић и дао пуну подршку овој иницијативи.

Ово је један добар пример праксе у Србији где имамо иницијативу Форума жена Пријепоља која је на неки начин претеча неким законским решењима. Кроз нови Закон о родној равноправности биће установљен ново радно тело, а то је Савет за родну равноправност. Можемо рећи да је Форум жена Пријепоља ишао корак изнад државе и нашег система и тако допринео да ово решење буде инкорпорирано у нови Закон о родној равноправности – истакао је председник Скупштине општине Пријепоље Изудин Шантић.

Иницијативу Форума жена Пријепоља за оснивање Савета за родну равноправност подржао је и Одбор за родну равноправност општине Пријепоље.

Велико нам је задовољство што ћемо на неки начин и ми бити учесници у његовом формирању. Важно је рећи да ће у том Савету учествовати и нестраначке личности, које нису политички ангажоване – каже председница Одбора за родну равноправност општине Пријепоље Алиса Таловић.

Форум жена Пријепоља се више од две деценије бави питањем родне равноправности и побољшања квалитета живота жена кроз економско оснаживање, њихову већу укљученост у процесе одлучивања и већу политичку партиципацију. Овај пут отишли смо корак даље.

Сада смо се, на неки начин, ухватили у коштац и са правним оквирима и оним што закон налаже. Мени је веома драго што је Форум жена Пријепоља још прошле године препознао потребу оснивања Савета за родну равноправност у нашој локалној средини, а да је потврда оправданости тога стигла нешто касније кроз Закон о родној равноправности, који је усвојен у мају ове године. Оснивањем Савета за родну равноправност у општини Пријепоље не добијају само жене већ читава локална заједница. Ово тело, када се формира и када крене да ради, биће састављено од експерата и експерткиња, од људи који верују и који ће моћи да допринесу побољшању положаја жена и који ће радити на добробит целе заједнице – каже чланица Форума жена Пријепоља Далиборка Малешић.

У складу са иницијативом, али и одредбама новог Закона о родној равноправности Скупштина општине ће настојати да ова иницијатива што пре добије свој правни оквир, а ова обавеза требало би да буде испуњена до 20. новембра.

Прво морамо мењати пословник о раду скупштине, затим установити начин избора и организацију рада овог Савета и накрају приступити избору чланова и чланица Савета. И у том другом делу ја очекујем свесрдну подршку Форума жена Пријепоља, који ће нам помоћи у дефинисању оквира рада Савета, јер је ово нови орган и ми немамо довољно искуства. Зато желимо да заједничким снагама истрајемо у томе да будемо први у Србији који ће формирати Савет за родну равноправност – оптимиста је Изудин Шантић.

Иницијативом се предлаже локалној самоуправи да систематизује радно место за питања родне равноправности. Подршку  иницијативи Форума жена Пријепоља, кроз двонедељну кампању, пружиле су бројне жена из јавног и културног живота Србије.

Подели на мрежама

Повезани чланци