Гудачки квартет „Мистик чело” – Четири грације које остављају без даха

Гудачки квартет „Мистик чело” – Четири грације које остављају без даха

Велику пажњу пријепољске јавности крајем прошле године привукао је концерт гудачког квартета „Мистик чело“ у Дому културе. Овај јединствени састав, који већ пуну деценију, на потпуно нов и необичан начин дочарава различите музичке жанрове, изазива позитивне реакције публике где год да наступају. Осим по шареноликом репертоару и необичним аранжманима ове четири девојке се од остатка музичке сцене издвајау и по јединственом имиџу и стилу.

Гудачки квартет „Мистик чело“ чине четири талентоване младе челисткиње Јасмина Мима Врбанић, Сандра Грујић, Невена Бусарац и Марија Пудар. Након сарадње са великим музичарима са простора Балкана, на иницијативу Миме Врбанић, 2012. године дошле су на идеју да направе један нов, другачији састав, где би свака могла да искаже своју сензуалност и умеће на једном од најлепших гудачких иструмената – виолончелу.

Били смо у различитим гудачким ансамблима, али смо увек наступале пратећи друге певаче. Онда смо осетиле потребу да направимо нешто своје, другачије и необично…нешто што до тада није било виђено на овим просторима и тако је све почело – каже “главни кривац” за оснивање овог необичног састава Јасмина Мима Врбанић.

Према речима Сандре Грујић, не само што су уложиле труд у музику, већ доста улажу и у свој имиџ.

Жеља нам је била да изгледамо другачије од свих и да то све буде као један пакет, потпуно нешто ново. Где год да смо се појавиле, реакције су биле позитивне – истакла је Сандра Грујић.
Дуго се знамо и приватно и професионално тако да се осећамо пријатно када радимо заједно – каже Невена Бусарац.

Репертоар им је прилично разноврстан, а заступљени су готово сви музички жанрови. Углавном су то њихове омиљене композиције које су прилагодиле природи инструмента који свирају.

То је био веома храбар подухват, јер овакве аранжмане не можете нигде да нађете тако да смо имале тежак задатак да све то и осмислимо и напаравимо, а на крају и изведемо на сцени – каже Мима Врбанић.

Квартет „Мистик чело“ наступа у земљи и у иностранству на бројним манифестацијама, фестивалима, ексклузивним догађајима, прославама, али и на концертним подијумима. Без обзира где наступају, своје умеће на виолончелу претварају у својеврстан перформанс који веома брзо допире до публике.

Када радимо корпоративне забаве углавном би требало да будемо део декора. Међутим, када нас чују онда је то већ друга прича. Јер, звук четири чела је нешто што се не слуша сваки дан, има доста грува и ми то баш волимо. То је та енергија коју људи осете и увек се напарави добра атмосфера – каже Сандра.

Осим у квартету Марија Пудар је део оркестра Народног позоришта.

У питању је опера и могу рећи да је врло захтевно. Али захтевно је и ово што ми радимо као квартет зато што је виолончело пре свега солистички инструмент, а неке деонице које су писане, рецимио, за виолину морале су да буду прилагођене нашем инструменту – сматра Марија Пудар.

Њихови планови везани су за нове аранжмане, концерте, гостовања..Како кажу, музика им је главни покретач. Она је та која их мотивише да стварају и уживају у њиховом малом, али драгоценом мистичном царству. Циљ им је био и остао да тај осећај и емоцију поделе са другима.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци