ЈКП “Лим” уклања дивље депоније – прву код Беговог моста

ЈКП “Лим” уклања дивље депоније – прву код Беговог моста

Радници и механизација Јавног комуналног предузећа „Лим“ данас су започели са чишћењем дивље депоније код Беговог моста, а након завршетка тог посла приступиће се уклањању смећа са депоније поред магистралног пута за Пљевља. Апелују да се престане са одлагањем отпада на ова места.

Чишћење ових дивљих депонија спроводи се по налогу Општинске управе у склопу опсежне акције коју Министарство заштите животне средине спроводи у целој Србији. Јавно комунално предузеће ће у наредних неколико дана очистити смеће на две локације а ускоро ће се акције спровести и на другим локацијама, рекао је за ТВ Форум и портал Форуминфо Џевад Бегановић, в.д. директора ЈКП „Лим“.

Бегановић каже да се ради о мешаном отпаду и немогуће је извршити селекцију, па ће све завршити на депонији у Друглићима. Од када ради у комуналном предузећу ово је трећа акција коју спроводи са својим радницима на истом месту, а санирано је још у пар наврата, у другим организованим акцијама, када је смеће пресипано земљом. Међутим, слика је увек иста, потврђује Бегановић.

Иако немају довољно радника на изношењу смећа и возила, и то ће им повећати обим посла, комунално предузеће је поставило нових 220 контејнера. На неким местима је повећан број постојећих, а постављени су и на новим локацијама, попут оне поред самог Беговог моста и објекта Туристичке организације Пријепоље.

Почетком године општина је на захтев Министарства заштите животне средине лоцирала  22 дивље депоније на којима се налази, према тадашњим проценама, око 90 тона отпада. Простирале су се на око 2 хектара а као највећа је била наведена она у насељу 4. децембар. Према актуелном пројекту требало би да се уклони 29 дивљих депонија. Министарство ће пројекат подржати са 3,8 милиона а локална самоуправа са око 1,6 милиона динара. Од тих средстава биће финансирана набавка пет контејнера од 5 кубика и постављање 10 инфо табли.

Кроз анкету „Чије је наше смеће?“, постављену на порталу Форуминфо у првој половини марта, грађани и грађанке су нам указали на знатно већи број дивљих депонија, од оног који је мапирала локална самоуправа. Налазе се на бројним локацијама широм општине Пријепоље – готово у сваком потоку и поред сваког пута.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци