Јована Глигоријевић подржава кампању за оснивање Савета за родну равноправност

Јована Глигоријевић подржава кампању за оснивање Савета за родну равноправност

Иницијативу за оснивање Савета за родну равноправност, коју је Форум жена Пријепоља покренуо у циљу унапређења родне равноправности и побољшања економског и друштвеног положаја жена у општини Пријепоље, подржао је велики број жена из културног и јавног живота Србије. Једна од њих је и Јована Глигоријевић, новинарка и уредница недељника „Време“ и једна од оснивачица неформалне групе „Новинарке против насиља према женама“.

Повезивање глобалних циљева одрживог развоја са проблемима на локалу, чак и у најмањим локалним срединама,  је изузетно важно и ту је суштина оснивања Савета за родну равноправност , каже дугогодишња новинарка и уредница недељника „Време“ Јована Глигоријевић. Сматра да се гласови жена у нашем друштву скоро и не чују, јер још увек живимо у патријархалном друштву.

Мислим да је Савет за родну равноправност нешто што, ако мене питате, треба да има свака месна заједница, а не само општина и град. Једноставно, то би требало да се подразумева. Колико је то важно зависи од тога колико је тај Савет спреман да се заиста залаже за родну равноправност, да то не буде само нешто деклеративно, да не постоји само на папиру да бисе испунио критеријум који се од Пријепоља захтева, већ да то буде тело које ће заиста да ради на побољшању положаја жена у локалној заједници, да их пре свега правилно идентификује, јер се то разликује од града до града, од места до места. Зато мислим да је то изузетно важно, али само под условом да се ту заиста ради, а не да имамо “женску владу” која се женским питањима уопште не бави или да она министарства која се највише тичу женских права воде мушкарци – сматра новинарка и уредница недељника “Време” Јована Глигоријевић.

Оснивањем Савета за родну равноправност могли би да се чују гласови жена које су иначе невидљиве у нашем друштву, попут радница у фабрикама, самохраних мајки и других жена које су вишеструко маргинализоване.

Моја порука женама је да увек буду солидарне једне са другима иако и патријархат и либерално, капиталистичко и конзервативно друштво увек раде на томе да разбију женску солидарност, Да без обзира на међусобне разлике у класи, у политичким схватањима, у друштвеном положају, у нивоу образовања само удружене једна другој могу да помогну – каже Јована.

Поруку има и за носиоце власти.

Ја ћу их само подсетити да се Србија не разликује од остатка света, да 51 одсто укупног становништва чине жене. То вам је бирачко тело па ви сад гледајте шта ћете са тиме да радите. Немојте да љутите жене – поручује Јована Глигоријевић.

Глигоријевић подсећа да су након Првог светског рата наше друштво обнављале управо жене те стога не види ни један разлог за њихово веће укључивање у креирање квалитетнијег друштвеног и културног живота целе заједнице.

Подели на мрежама

Повезани чланци