Какав ваздух удишемо у Пријепољу?

Какав ваздух удишемо у Пријепољу?

Заштита животне средине је неопходна у циљу очувања здравља, природних ресурса, спречавања климатских промена, а унапређење стандарда у овој области је један од основних захтева Европске Уније у оквиру преговарачког поглавља 27. Како би утицали на подизање свести становништва о важности очувања животне средине, активисти и активистиње Еколошког удружења „Зелено срце“, уз подршку Београдске отворене школе, инсталирали су уређај за мерење квалитета ваздуха у Пријепољу.

На идеју да мере и анализирају квалитет ваздуха у Пријепољу професорка хемије Јелена Ћубић и биолог Џемил Ровчанин дошли су након упознавања са подацима Светске здравствене организације, који показују да око два милиона људи у свету годишње умре од болести које су изазване лошим квалитетом ваздуха, док сваке године у Србији између седам и 13 хиљада особа умре од болести изазваних штетним ПМ честицама.

ПМ честице су ситне честице прашине, чађи, дима, киселине и тешких метала. То су честице ПМ 10 и ПМ 2.5, чији је пречник 10 микрометара, односно 2.5 микрометара. Поређења ради, људска длака је дебљине од 50 до 70 микрометара – дакле, ово су јако мале честице које свакодневно удишемо. Најгоре су ПМ 2.5 честице, које могу да се акумулирају у свим органима нашег тела, јер се путем крвотока преносе до свих органа. Оне не могу имати баш одмах штетно дејство, али уколико сте дужи временски период изложени лошем квалитету ваздуха, сигурно ће то имати неку последицу – каже професорка хемије Јелена Ћубић, оснивачица Екололошког удружења „Зелено срце“.

Након неколико дана мерења, квалитет ваздуха у Пријепољу је на задовољавајућем нивоу, каже професорка Ћубић.

Ових дана је квалитет ваздуха у Пријепољу доброг или умерено доброг квалитета. Имамо неке скокове око 18 и 19 часова, када је ваздух нешто лошијег квалитета – прецизира.

Биолог Џемил Ровчанин из овог удружења каже да ће јавност о квалитету ваздуха у Пријепољу обавештавати путем Фејсбук и Инстаграм страница Екололошког удружења „Зелено срце“, а свако квалитет ваздуха може и сам проверити на Интернету, посредством апликација Air care и Sensor Community.

Србија и регион спадају у земље са најгорим квалитетом ваздуха у Европи.

То је због термоелектрана. Наше термоеектране нису годинама улагале у те филтере и у технологије за пречишћавање. Мислим да је то највећи разлог зашто Србија има лош квалитет ваздуха – истиче професорица хемије Јелена Ћубић.

Ову тврдњу поткрепљује и чињеница да је највећа загађеност ваздуха у градовима где се налазе термоелектране. Квалитет ваздуха у Пријепољу са тренутних 39 микрограма по метру кубном ПМ честица 2.5 премашује стандарде Европске Уније, који дозвољавају њиховоу концентрацију до 25 микрограма по метру кубном, док на пример Лазаревац, са концентрацијом од 188 ПМ честица 2.5, представља значајну претњу по здравље становништва овог подручја, али и целе државе.

Када су у питању крупније ПМ10 штетне честице, према директивама ЕУ, да би се ваздух сматрао чистим, њихова концентрација не треба да буде већа од 40 микрограма по метру кубном, а прекорачења не смеју бити дужа од 35 дана годишње.

Подели на мрежама

Повезани чланци