Како је власт у Пријепољу радила у 2021. години?

Како је власт у Пријепољу радила у 2021. години?

Представници локалне власти су у претходној години закључили да их нема довољно па су зато повећали број функционерских места. Заправо, исправније је рећи да је одлуком из Београда проширена владајућа коалиција, а како већ традиционална политичка пракса показује, ништа нема битније од ухлебљавања оданих кадрова, па и ако не испуњавају услове. Општина Пријепоље је у 2022. годину ушла са девет чланова Општинског већа и два помоћника председника Општине.

“Да је боље, не би ваљало”, речи су којима председник Општине Пријепоље Владимир Бабић описује рад владајуће коалиције и извршне власти у 2021. години. Његове колеге, својим ставовима и поступцима су показали да би слика можда била таква, ако не би имала тон. Изгледало је да је владајућа коалиција, коју су предводиле Српска напредна странка и Санџачка демократска партија, кренула добрим путем током првих 100 дана власти. Улагали су велике напоре да покрену општину са мртве тачке, да уведу ред међу службама и да успоставе боље међуљудске односе. Транспарентност је била једна од водећих идеја. Политичка одлука из Београда, да коалиција у Пријепољу буде проширена са новим странкама водила је новим променама. Све би можда било другачије да уласком у коалицију Странка правде и помирења није на сто ставила исте карте – кадрове који су у претходном мандату били на руководећим позицијама и чији рад је био компромитован. Док су из СДП-а били изричити да остају при ставу да неће сарађивати са компромитованим особама, што је на почетку био и принцип СНС-а, тај принцип није био важан доносиоцима одлука у СНС-у у Београду, родом из Прибоја. На седници Скупштине општине одржаној 22. јула, Мерсид Мекић је изабран за већника Општине Пријепоље. Након исте те седнице, заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић, најавио је подношење оставке на ту функцију, што је наредни дан и учинио.

Одборници и одборнице су пред крај године именовали Самиру Ћосовић за заменицу председника општине. Пре тога изабрали су и директоре јавних установа: Раду Дивац у Центру за социјални рад, Адмиру Мостарац у Дому културе и Асима Бећировић у Музеју. Иако неки од кандидата нису испунили све законом прописане услове и процедура није била усклађена са одредбама закона, именовани су и вршитељи дужности директора: Илда Чоловић у Туристичкој организацији, Сабира Хоџић у Библиотеци “Вук Караџић” и Џевад Бегановић у ЈКП “Лим”. Након две оставке одборница Српске напредне странке, Скупштина општине Пријепоље је остала са 13 жена од укупно 42 места, што је испод законског процента од минимум 40 одсто мање заступљеног пола.

На седници сазваној по хитном поступку у априлу, Ана Пејовић је именована за општинску правобранитељку, након више од годину дана од расписивања конкурса. Пред крај године, она је именована за судију у Основном суду тако да Општина поново остаје без правног заступника. Општинска управа је у марту добила новог начелника – правника Миодрага Ћубића. Након расписаног конкурса, осам запослених, након вишегодишњег рада у Општинској управи је примљено у сталан радни однос, а запошљавало се и у другим јавним институцијама и установама. На одређено и неодређено време, као и увек, више у складу са политичким интересима него у складу са стручним и стварним потребама.

Подели на мрежама

Повезани чланци