Кланични отпад од Курбан бајрама у Миоској стоји већ трећи дан – ко је надлежан и када ће бити уклоњен?

Кланични отпад од Курбан бајрама у Миоској стоји већ трећи дан – ко је надлежан и када ће бити уклоњен?

Поводом  Kурбан Бајрама и клања курбана, на иницијативу општинског руководства, уз сагласност Исламске Заједнице Србије, било је организовано прикупљање животињског отпада, у циљу очувања животне средине. Отпад је прикупљан на пет локација у општини Пријепоље, међутим део отпада на локацији у Миоској стоји већ трећи дан. Како се ово догодило, ко је надлежан и када ће животињски отпад бити уклоњен питали су се грађани који су се обратили ТВ Форум.   

Кланични отпад са локације у Миоској требало је да буде прикупљен и одвезен у периоду од 9 до 11 часова првог дана Курбан Бајрама. Како је отпад са ове локације прикупљан или је донесен након договореног времена, мање је важно у односу на тренутно стање. Животињски остаци запаковани у најлонске кесе стоје поред магистралног пута већ трећи дан на високим температурама што може да има, не само еколошке већ и здравствене последице по људе и животну средину.

Републички ветеринарски инспектор у Пријепољу, Азем Хурић јуче је наложио општинској управи Пријепоља да отпад уклони, јер је у случају приватног отпада за који се не зна ко га је одложио, локална самоуправа  дужна да ангажује зоохигијенску службу за одлагање и превоз оваквог отпада. Како каже, речено му је да ће општинска комунална инспекција тај налог и спровести, а јутрос га је, како наводи, комунални инспектор обавестио да уклањање отпада није у њиховој надлежности, те је општини Пријепоље упутио Решење за уклањање отпада са ове локације.

Да отпад склони није ни у надлежности  ЈКП „Лим“, сазнајемо од директора Џевада Бегановића. Они прикупљају само комунални отпад.

Из Резервата Увац који је у сарадњи са општином Пријепоље прикупљао кланични отпад на три локације, кажу да су они у Миоској од 9 до 11 прикупили знатне количине отпада и да, према договору са локалном самоуправом, нису прикупљали кожу јер то не могу да отпремају на хранилиште и да је то морао да уклони неко други.

Председник Удружења „Јадовник – оаза нетакнуте природе“  Вјекослав Јоксимовић, који је такође скупљао отпад, каже да је код сточне пијаце у Ивању прикупио и одвезао пуну приколицу отпада на хранилиште. Спорни отпад Удружење не би могло сада да превезе иако су им се јављали грађани, јер на хранилиште не могу да одвозе животињске остатке запаковане у најлон, као и да су прешли недељну количину отпада од 600-700 килограма колико могу да допреме на хранилиште.

Данас нешто после 14 сати Општинска управа Пријепоља издала је налог ЈКП „Лим“ да, уз присуство комуналног инспектора, механизацијом уклоне и превезу овај отпад  уз поштовање свих процедура за одлагање животињског отпада, рекао нам је начелник општинске управе Пријепоља, Миодраг Ћубић. Очекује и да ће проблем бити решен у току дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци