Колика ће бити цена малине у Пријепољу?

Колика ће бити цена малине у Пријепољу?

Иако за викенд званично почиње откуп малине у пријепољским хладњачама, још увек није формирана откупна цена. У овогодишњу сезону пријепољски малинари улазе са очекивањима да ће цена бити виша од прошлогодишњих 220 динара и да ће им се исплатити труд и улагања.

И у ову сезону бербе и откупа малине улази се са доста нагађања и лицитирањима о висини откупне цене малине. Иако су поједине пријепољске хладњаче откупиле одређену количину малине, на откупним блоковима још увек не пише цена. За формирање коначне цене чекају се „већи играчи“, односно откупљивачи из Ариља и Ивањице и очекивања су да ће у току следеће недеље изаћи са аконтном ценом.

На састанку Радне групе за израду стратегије за производњу и пласман јагодичастог воћа у Министарству пољопривреде осим о субвенцијама и тренутном стању у засадима, било је приче и о откупу, међутим о откупној цени би требало тек да се договара са откупљивачима, каже члан „Савеза Српска Малина“ Мирсад Обућина.

Процене да ће род ове године бити за 30 % мањи него претходне, а очекивања су да би цена требало да буде већа од прошлогодишњих 220 до 225 динара по килограму, јер су поскупела и ђубрива и препарати – додаје Обућина.

У хладњачама у Пријепољу се увелико припремају за откуп који почиње за викенд, али као и сваке године, са ценом ће сачекати док се откуп не интензивира.

У хладњачи „ЕС Комерц“ још увек нису изашли са аконтном ценом и прате шта ће понудити хладњаче у региону. И ове године окупљиваће органску малину за коју ће плаћати 30 % више него за конвенционалну. Иако се припремају за откуп, у хладњачи „ИНЕКС СОКОЛИЦА“ у Бродареву очекују да ће прве гајбе стићи за десетак дана, када ће и формирати откупну цену. Са аконтном ценом нису још изашле ни хладњаче Ледена Лозица ни Југотрејд, као ни Зенит која је откупила одређене количине малине.  

Упоређујући цене у претходних пет година, увиђа се колико је пољопривредна производња ћудљива и неизвесна. Прошле године килограм малине се откупљивао за 220 – 225 динара, док је откупна цена у  2019 -ој износила 140 динара. 2018. година била је најгора за малинаре, кишовито време у јеку сезоне утицало је на квалитет малине, па се малина откупљивала за 100 динара по килограму, а друга и трећа класа за 80 и 50 динара.  Ни протести малинара нису довели до повећања цене, па су многи засади напуштени. 2017. година, поредећи са откупном ценом од 140 динара је била нешто боља, али слабија од 2016. када је почетна цена виламета била 150 динара, а микера 170. Произвођачи су највише приходовали 2015. године када се килограм малине продавао и за 230 динара и када су многи мотивисани ценом започињали и ширили засаде овог воћа, тада представљаног као стратешки производ овог краја, али и целе земље.

Подели на мрежама

Повезани чланци