Колико кошта заштита животне средине?

Колико кошта заштита животне средине?

Србија пуне две године није отворила ниједно поглавље у преговорима са Европском унијом.  Од 35 предвиђених поглавља до сада је отворено 18, а затворена су само два. Поглаље 27 које се тиче заштите животне средине и климатских промена окарактерисано је  као најскупље и најзахтевније поглавље. Преговарачка позиција за ово поглавље је завршена и сада се чека на његово отварање у оквиру кластера.

Затварање несанитарне депоније Стањевине, којим је решен вишедеценијски проблем грађана и грађанки Пријепоља, али и целе Србије и изградња трансфер станице „Бањица“, где ће се од пролећа одлагати и селектовати отпад из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице, а затим транспортовати у Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу је прави пут којим Србија треба да иде ка затварању Поглавља 27, истакла је прдседница Владе Србије Ана Брнабић приликом недавне посете Пријепољу и Новој Вароши. Премијерка сматра да је ово питање много важније због квалитетнијег живота грађана него због затварања самог поглавља.

То је без сумње најскупље преговарачко поглавље. Заправо, најскупље ће бити ускладити наше стандарде животне средине са европским стандардима и то ће се сигурно радити као што се ради и у многим другим земљама чланицама Европске уније дуго након што постанемо чланица Европске уније. Ово ће нам свакако помоћи да брже затворимо ово поглавље, али то нам није било ни на крај памети зато што је ово најважније за грађане, ово је најважније за нас. Јер, како можемо да будемо одговорна власт, а да оставимо депонију Стањевине да се сваки час пали и буде ругло за све нас. Нема то везе са Европском нијим, бар не за мене – каже председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

А да је отварање овог поглавља веома скупо потврдила је и премијерка Брнабић. Рачуница каже да би се решио проблем чврстог отпада само у четири суседне општине Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Сјеници биће потребно око 15 милиона евра.

Можете да замислите онда колико нам је новца потребно за решавање овог проблема на нивоу читаве Србије. И то не да решимо комплетан проблем, јер у то не улази оно што ћемо радити на Регионалној депонији „Дубоко“ у Ужицу. Само овај регионални центар коштаће 8 милиона евра што ћемо радити са Европском банком за обнову и развој. Трансфер станица „Бањица“ је предуслов за то, а она кошта 160 милиона динара. А тек колико нам је било потребно да очистимо и рекултивишемо депонију Стањевине, колико ће нам бити потребно да исто то урадимо са депонијом у Прибоју, да пребацимо све овде и да исто то урадимо са Сјеницом. Мислим да смо до сада сигурно завршили једну трећину посла – истакла је премијерка Србије.

Осим управљања отпадом Поглавље 27 за Србију садржи још девет тематских области, односно потпоглавља: хоризонтално законодавство, квалитет ваздуха, управљање водама, заштита природе, индустријско загађење, хемикалије, бука, климатске  промене  и цивилна заштита.

За постројење за пречишћавање отпадних вода и, генерално, за третман отпадних вода у Србији, да би достигли европске стандарде по Поглављу 27 потребно нам је отприлике 6 милијарди евра. Тако да је то изузетно скупо, али нешто што ми морамо да урадимо, на крају крајева, од тога у многоме зависи квалитет живота наших грађана – истакла је Ана Брнабић.

Примена нове методологије Европске комисије у приступим преговорима требало би да убрза преговарачки процес. Србија преласком на нову методологију својих 35 преговарчких поглавља дели у 6 тематских кластера. Поглавље 27 сврстано је у Кластер 4: Зелена агенда и одржива повезаност, заједно са Поглављем 14  -Политика транспорта, поглављем 15 –Енергија и Поглављем 21 –Транс-европске мреже. Према садашњој ситуацији ни једно пог сва 4 поглавља из Kластера 4 нису отворена.

Подели на мрежама

Повезани чланци