Козичко поље се претвара у дивљу депонију. Мештани Велике Жупе апелују на надлежне да реагују

Козичко поље се претвара у дивљу депонију. Мештани Велике Жупе апелују на надлежне да реагују

Мештани Велике Жупе указали су на одлагање отпада у Козичком пољу поред Лима. Некадашње излетиште и купалиште, на којем су постојали и импровизовани спортски терени, данас је постало велика дивља депонија. Део Лима поред Козичког поља је и једно од најпопуларнијих места за риболов и природно мрестилиште.

Људски немар је постао неиздржив, кажу мештани Велике Жупе показујући гомиле отпада разбацане широм Козичког Поља, које је некад било главно место за шетњу и окупљање, нарочито у летњим месецима, када се спас од врућина налазио у лимској води. На десетинама места је изручен грађевински отпад, стари намештај, гуме, отпад који настаје чишћењем њива и малињака, а неретко и животињски остаци – коже и утробе.

Хасо Кајевић каже да је некад слика Козичког поља била потпуно другачија. Постојао је стадион на којем се играо фудбал, околина се користила за предвојничку обуку, а лимска обала је била место окупљања, где су се организовали излети и читав потез користио као место за шетњу. Сада се не може проћи од гомила отпада, који неодговорни појединци често пале, па дим и ватра угрожавају пчеле које држи на свом имању, тик поред пута који пролази кроз Козичко поље.

Лим кроз Козичко поље је природно мрестиште и током већег дела године одлично место за риболов, где се окупља много риболоваца из Пријепоља и околних градова, каже Бесим Јеина. Данас се од шута, арматуре и другог грађевинског отпада на многим местима не може прићи обали ни у рибарским чизмама, каже Јеина. Вахид Кајевић је такође риболовац, и каже да му је највеће задовољство да ћерку доведе на лимску обалу где се игра са каменчићима. То сад избегава јер су отпад и гомиле стакла на све стране.

Смеће које донесе Лим задржава се у приобалном шибљу, а све друго што се налази на самом Козичком Пољу дело је одашњег становништва, кажу мештани. Сведочили су много пута бацању отпада, сликали починиоце и улазили у расправе са њима, међутим, то се најчешће дешава под окриљем ноћи, када на Козичком пољу нема никога.

Мештани указују и на проблем канализационих испуста који иду директно у Лим на више места. Давно обећани колектор никад није изграђен. Апелују на локалну самоуправу да организује чишћење и уређење Козичког Поља, а да се након тога поставе знакови и поведе рачуна о забрани бацања смећа. Земљиште је јавно, а корисник је Јавно предузеће „Србијашуме“. Предлажу и садњу дрвореда поред Лима и поновно уређење спортских терена. У свему су спремни да учествују, како у акцији чишћења и уређења, тако и у каснијем чувању ове локације.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци