KРИK затрпан тужбама људи блиских режиму – Вредност поступака 90 милиона динаra

KРИK затрпан тужбама људи блиских режиму – Вредност поступака 90 милиона динаra


Редакција KРИK-а претходних месеци затрпана је низом тужби које су, у већини случајева, поднели људи из власти или њима блиски бизнисмени. Укупна вредност 10 поступака који се тренутно воде против редакције, уредника и новинара је 90 милиона динара – што је три пута више од годишњег буџета KРИK-а. У једном случају се чак тражи затворска казна за новинарке. „Поступци представљају велики притисак на нашу редакцију и мислим да су у питању СЛАПП тужбе, односно да су покушај да се ућутка и угаси KРИK”, сматра уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић.

Међу онима који су тужили новинаре и уреднике KРИK-а су човек који је оптужен да је организовао производњу дроге, шеф обавештајне агенције БИА, начелници полицијске јединице, тајкуни блиски власти, људи који су се налазили на интерполовим потерницама, кум председника Србије, издавач провладиног таблоида, државна агенција, као и међународна корпорација.

Тужбе су ланчано стигле, а током претходног месеца KРИK је тужен чак једном недељно. Већину оних који су тужили KРИK спајају везе са председником Србије Александром Вучићем или са људима из његовог окружења – што указује да циљ тужби није задовољење правде, већ гушење медија. Овакве тужбе познате су као СЛАПП тужбе.
Шта је СЛАПП тужба

СЛАПП је скраћеница од Стратегиц Лаwсуит Агаинст Публиц Партиципатион (стратешке тужбе против јавног иступања) и означава тужбе које су усмерене на притисак на медије и појединце да би их одвратили од критичког иступања. Циљ тужиоца није да добије обештећење и правду на суду већ да заплаши туженог, изложи га трошку док не одустане од даљег писања.

У већини случајева, они који су тужили KРИK нису послали никакво упозорење да припремају тужбу, нису тражили деманти, нити се јавили редакцији са захтевом за исправку текста. Углавном нису желели да причају са новинарима ни пре објављивања приче, одбијали су да нам дају коментар и спуштали слушалицу.

Свака тужба представља велико оптерећење за редакцију KРИK-а коју чини 14 чланова.

Сам судски поступак одузима много времена уредницима и новинарима – од припреме одговора на тужбу до сведочења или саслушања на суду. Примера ради, тужбе у актуелним случајевима против KРИK-а, са пропратном документацијом имају укупно више од 500 страна које се морају анализирати и на њих одговорити.

Сем што захтевају велико улагање времена, оне представљају и велику финансијску претњу по редакцију. Укупна вредност текућих поступака против KРИK-а износи више од 90 милиона динара. Овај износ три пута је већи од годишњег буџета организације.

Главни уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић сматра да је циљ ових тужби да се редакција исцрпи и да се на њу изврши притисак како не би наставила да се бави својим послом.

„Верујем да циљ већине ових тужби стварно није задовољење правде, већ покушај да се изврши притисак на нашу редакцију, да се исцрпимо временски и финансијски”, каже Дојчиновић. „Верујем да су у питању СЛАПП тужбе, односно да су покушај да се ућутка и угаси KРИK. Оне су озбиљна претња за наш рад, али нас неће застрашити и зауставити – наставићемо да извештавамо о онима који су нас тужили”.

Kо је све тужио или покренуо поступак против КРИК-а погледајте овде.

Подели на мрежама

Повезани чланци