Милион и по из општинског буџета за економско оснаживање жена на селу

Милион и по из општинског буџета за економско оснаживање жена на селу

У оквиру програма развоја пољопривредне политике и руралног развоја општине Пријепоље расписан је јавни позив за оснаживање жена у области руралне економије. Буџетом је за ову намену предвиђено милион и по динара, а за подстицаје, чији је максималан износ до 150 хиљада динара, могу до краја новембра да конкуришу жене, власнице пољопривредног газдинства.  

Позивом је планирана подршка за десет најбоље рангираних жена које имају пољопривредно газдинство на своје име, регистровано најкасније до 1. јуна ове године, а које инвестирањем у различиту опрему желе да унапреде своју пољопривредну производњу.

Ради се о набавци опреме у области воћарства, као што су нове машине за производњу, прераду, паковање, допунску обраду земљишта… и сточарску производњу у области млекарства, живинарства и пчеларства. Максималан износ средстава који корисница може да добије је 150.000 динара, уколико је инвестиција вреднија од тога, разлику уплаћују са својих наменских рачуна  на рачуне добављачима – објашњава руководилац Службе за пољопривреду ОУ Пријепоље Ифет Хамзић.  

Пољопривреднице које су у претходне две године користиле средства по овом јавном позиву не могу конкурисати ове године, док средства добијена по другим општинским конкурсима не искључују могућност конкурисања уз адекватно бодовање. 

Уколико су користили средства у прошлој години добијају два бода, у претпрошлој четири, а уколико нису користили средства за ове намене у последњих пет година онда добијају 10 бодова. Бодује се такође старост подносиоца захтева, број деце старости до 12 година, просек примања по члану породице. Сва та документација мора бити у оригиналу и предата у року – наводи Хамзић.  

Искуство спровођења овог конкурса у претходне две године показало се као добро у намери да жене на селу унапреде и своју производњу учине конкурентнијом.

Највише су жене конкурисале за набавку пластеника, опреме за пчеларство, опреме за мужу, заштиту биља, значи врло је шаролика потреба тих жена у руралном подручју, али оно што је жеља локалне самоуправе и неки циљ је да се покуша тим женама омогућити да врше прераду производа на сопственом газдинству. То је неки почетак да оне виде да могу да пакују паприку, да набаве пастеризаторе или неку опрему која њима треба за прераду млека, значи да се добија већа вредност тог производа, а не само производња примарних пољопривредних производа од којих је добит најмања – додаје Ифет Хамзић.

Зашто је позив ограничен на жене до 45 година Хамзић објашњава чињеницом да су ова средства намењена за линије програма за подршку младима у пољопривреди, са циљем да се млади са својим породицама задрже на селу.

Подели на мрежама

Повезани чланци