Мирсад Хоџић: Савремено пчеларство највише зависи од пчелара

Мирсад Хоџић: Савремено пчеларство највише зависи од пчелара

Пчелари који су квалитетно припремили пчеле за зиму могу да очекују приносе од багремове паше, ако буде цветања, каже председник пријепољског Удружења пчелара Мирсад Хоџић. Истиче да савремено пчеларство не може да се заснива само на природи и пчели, већ највише зависи од пчелара.

Савез пчеларских организација Србије процењује да је принос меда прошле године умањен до 80 одсто у односу на годишњи просек, чему су највише допринели лоши временски услови и честе кише у другој половини године. Пчелари у овој очекују боље резултате за уложени труд.

Пчелари који су јесенас одрадили припрему и обезбедили пчелу квалитетном храном и ослободили је разних болести, они ће имати пчеле за медобрање. Ко то није одрадио тешко да ће имати пчеле за багремову пашу – каже председник Удружења пчелара Пријепоље Мирсад Хоџић.

Блага зима и временске прилике ишле су на руку пчеларима све до марта, који је увек критичан месец за пчеле.

Пчеле су изимиле јако добро, фебруар је био погодан. Пчелари који нису припремили добро пчеле, у марту су имали три прекида легла, а знамо да та зимска пчела живи до половине марта, па ако није успела да дочека младу пчелу, пчелиње заједнице нису у снази како би требало – објашњава Хоџић.

У ово доба године багрем би увелико требало да је у цвату, што сада није случај, па багремова паша касни.

Дабогда за 10 дана да крене багремова паша која је неизвесна због позних мразова у марту.

Ко је одрадио јесењу припрему и квалитетно зазимио пчеле може да очекује приносе већ од багремове паше, ако је буде, па од ливадске и касније сунцокретове, док пчелари који то нису урадили тешко да могу имати приносе од прве паше, истакао је Хоџић.

Подели на мрежама

Повезани чланци