На завршном испиту најбоље Бродарево, а најслабија школа у Великој Жупи

На завршном испиту најбоље Бродарево, а најслабија школа у Великој Жупи

Завршни испит у општини Пријепоље полагало је 247 матураната и матуранткиња седам основних школа, који су више од једне школске године учили у отежаним условима изазваних пандемијом, уз доминацију наставе на даљину. Најбоље резултате у просеку постигла је школа „Светозар Марковић“ у Бродареву, док су најмањи просечни број поена остварили осмаци школе „Душан Томашевић Ћирко“ у Великој Жупи.

На завршном испиту који су од 23. до 25. јуна полагали свршени основци, највећи број поена остварили су на комбинованом тесту, који се састојао од питања из физике, хемије, биологије, географије и историје. Нешто слабији резултати били су на тесту из српског језика, док је матуранткињама и матурантима изгледа најтеже пао тест из математике, на коме су у просеку остварили најмањи број поена.

У Основној школи „Светозар Марковић“ у Бродареву на завршни испит су изашла 63 ђака, од тога шест вуковаца, и остварили најбоље резултате у односу на друге основне школе у Пријепољу, освојивши просечно 28.28 поена на сва три теста. Друга по просечном успеху на завршном испиту била је Основна школа „Свети Сава“ у Бостанима, са 26.07 поена на сва три теста. Следе Основна школа „Бошко Буха“ у Ивању са 24.64 поена, „Владимир Перић Валтер“ са 24.47, „Милосав Стиковић“ у Коловрату са 23.20 поена, „Михајло Баковић“ у Сељашници са 21.56, док је најслабији резултат остварила Основна школа „Душан Томашевић Ћирко“, чији су осмаци и осмакиње на завршном испиту у просеку освојили 21.37 поена, од могућих 40.

И ове године, ранг листе се формирају на основу броја скупљених поена током школовања, који се добија множењем просечних оцена током шестог, седмог и осмог разреда са четири, при чему је могуће сакупити максимално 60 бодова. У овом сегменту најбоља је Основна школа „Бошко Буха“ у Ивању, у којој су ђаци на основу општег успеха у просеку сакупили 49.46 поена, односно са завршним испитом 74.10 поена. На основу листа жеља, 11. јула ће изаћи коначан распоред по средњим школама, након чега ће 12. и 13. јула уследити први уписни круг.

Подели на мрежама

Повезани чланци