Несанитарна депонија “Дубоки Поток” добијa чувара и видео надзор

Несанитарна депонија “Дубоки Поток” добијa чувара и видео надзор

Одржавање и санирање несанитарне депоније "Дубоки Поток" у Друглићима, које је до јуна у надлежности ЈКП "Лим", захтевало је расписивање јавне набавке, вредне око 4.5 милиона динара, коју је објавило ЈКП "Лим". На састанку председника општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош и директора јавних комуналних предузећа договорено је да се на заједничкој депонији ангажују радници на дежурству, као и да се угради рампа за камионе и камера за видео надзор.

Заједничка локација за одлагање комуналног отпада општина Прибој и Нова Варош, несанитарна депонија “Дубоки Поток” у Друглићима, од новембра 2020. године је локација на коју и општина Пријепоље депонује свој отпад, након затварања депоније Стањевине. Од тада, значајно су се увећале количине комуналног отпада који се свакодневно овде одлаже, што захтева и већи рад на одржавању депоније. Управо је то била тема састанка у општини Прибој, коме су присуствовали председници општина и директори комуналних предузећа.

Жељко Јечменица директор ЈКП “Услуга” Прибој каже да ће од петка на депонији да буде обезбеђено стално присуство људи, док ће бити постављена рампа на улазу, која ће се закључавати на крају радног дана и видео надзор. Циљ је да се спречи нелегално допремање отпада. Одржавање је до 30. јуна у надлежности ЈКП “Лим”, затим до септембра ЈКП “Услуга и након тога ЈКП “3.септембар”.

Нове сигурносне мере требало би да спрече нелагално одлагање на ову локацију појединаца, као и њено паљење које је релативно често. ЈКП “Лим” је расписало јавну набавку за одржавање и санирање депоније Дубоки Поток, коју је ово предузеће већ пресуло са 3.000 кубика земље како би могло да функционише.

Просторно ћемо неких 50 метара ширити тело депоније уз постојећи поток. Материјал који је ту вишка право ћемо пресути на депонију. Рок за ове радобе је 20 дана од увођења у посао – истиче Џевад Бегановић, в.д. директора ЈКП “Лим” Пријепоље.

Директорка ЈКП “3.септембар” Нова Варош Сузана Шуљагић сматра да је проширење депоније неопходно док се не уради трансфер станица.

Није лако обезбедити одржавање, потребне су тешке машине, а мораћемо и раднике да обезбедимо на чувању – истиче она и додаје да су сви свесни значаја решавања овог проблема и еколошког утицаја на животну средину.

О проценама колико се тона отпада свакодневно овде депонује, директори комуналних предузећа нису могли да дају прецизну информацију, али је чињеница да општина Пријепоље има веће количине од друге две општине заједно. Упоредо са одржавањем ове депоније, општина Пријепоље реализује пројекат рекултивације депоније Стањевине и учествује у изградњи трансфер станице “Бањица” у Новој Вароши, одакле би, за две године, рециклиран отпад требало да крене пут ужичке депоније “Дубоко”.

Подели на мрежама

Повезани чланци