Пет медијских удружења изашло из радне Радне групе за безбедност и заштиту новинара

Пет медијских удружења изашло из радне Радне групе за безбедност и заштиту новинара

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија и Пословно удружења Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“ иступили су из Радне групе за безбедност и заштиту новинара Владе Србије.

Управни одбори пет удружења донели су одлуку о изласку из радне групе која је основана крајем прошле године, а због игнорисања озбиљних напада и угрожавања сигурности новинара и медија у Србији. Иако су поменута удружења показала озбиљну намеру да се кроз учешће у раду те групе унапреди безбедност и сигурност новинара и других медијских радника, очигледно је да представници институција у тој групи не желе да се суштински баве овим проблемом. Упркос позивима представника новинарских удружења и невладиних организација да група хитно реагује и покуша да спречи опасно угрожавање безбедности новинара редакције Kрика из Београда, нико од владиних чланова није реаговао на те позиве.

Напади на истраживачки медиј KРИK, али и континуирани напади на чланове и чланице ових удружења у такозваним медијима који крше сва правила Kодекса новинара Србије, остају без адекватне реакције не само Владе Србије већ и надлежних министарстава, Скупштине Србије али и Регулаторног тела за електронске медије.

Организована кампања против новинара и медијских радника води ка даљем урушавању медијских и новинарских слобода, али у последњим случајевима чак и до угрожавања физичке безбедности наших колега.

Због горе наведених разлога Управни одбори пет удружења не виде више никакву сврху учешћа у овој радној групи.

Сматрамо да је искључива одговорност институција да створе атмосферу у друштву која неће толерисати нападе на новинаре. Изостанак јасне поруке показује да не постоји искрена намера институција да се катастрофално стање на медијској сцени Србије промени.

Удружења ће без обзира на неактивност надлежних, наставити свим својим капацитетима да раде на унапређењу безбедности и положаја новинара и новинарки у Србији. Осим стручне и психолошке подршке, удружења обезбеђују и бесплатно правно саветовање оним члановима који су угрожени, наведено је у саопштењу за јавност које су потписали НДНВ, НУНС, Асоцијација медија, АОМ и Пословно удружење Локал Прес.

Подели на мрежама

Повезани чланци