Покренут нови Фонд за пријепољске пољопривреднике

Покренут нови Фонд за пријепољске пољопривреднике

Представници Фондације Ана и Владе Дивац, Општине Пријепоље и Регионална развојна агенција Златибор потписали су уговор о сарадњи којим се покреће пројекат „Фонд за развој пољопривредника у општини Пријепоље 2021“. Средства фонда у износу од 3.000.000 динара, намењена су пољопривредницима и пољопривредницама наше општине за унапређење пољопривредне производње.

На унапређењу пољопривредне производње, кроз доделу грантова, Фондација Ана и Владе Дивац са општином Пријепоље ради већ седам година, а сада кроз формирање фонда заједничким улагањем општине и фондације, пољопривредним произвођачима се обезбеђује приступ додатним средствима.

За овај Фонд, као и за претходни, смо издвојили два милиона динара, Фондација учествује са милион. Сматрамо да је за почетак то довољна сума која би из године у годину требало да се увећава. Хоћемо да верујемо да ће овај фонд да живи од сад па док траје Фондација, и да ћемо бити презадовољни ми као оснивачи и корисници који ће из године у годину моћи да користе веће грантове – рекао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Позив за овај пројекат ће бити расписан 15. јула, а замишљено је да 30 % вредности подстицајних средстава у првој години субвенционише општина Пријепоље, док ће 70% отплаћивати корисници без оптерећења кредитном каматом и то 10% вредности средстава у првој, 30% у другој и 30% у трећој години трајања Уговора.

Лепота овог пројекта је управо то да средства нису неповратна и да враћајући пунимо фонд како би већи број људи могао да добије средства. И то је једина формула успеха дефинитивно, када узмемо одговорност за оно што смо добили и када имамо свест да постоји неко иза нас коме је исто то потребно – истакла је председница Фондације „Ана и Владе Дивац“  Ана Дивац.

Од самог оснивања Фондација Ана и Владе Дивац уложила је преко пола милиона евра за помоћ Пријепољу. За прослављеног пријепољског спортисту покретање пројеката у родном граду је додатно задовољство.

Годинама смо присутни овде и  имамо добру сарадњу са општином Пријепоље и задовољни смо оним што смо досада постигли. Ово је доградња онога што смо радили до сада и покушавамо на разне начине да им омогућимо да успеју у ономе што су започели – навео је  оснивач Фондације „Ана и Владе Дивац“  Владе Дивац.

За мале пољопривредне произвођаче који тешко долазе до новца за почетна улагања, пројекат оснивања овог иновативног фонда који је подржао је УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду показао се као веома практичан.

Тај новац се умножава, позајмљује онда када је потребан, пред инвестирање, бескаматан је, враћа се и позајмљује другима људима. Фонд је осмишљен тако да расте и шири се не само на нове индивидуалне произвођаче, веч и на друге општине у Србији –објаснио је директор УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду Александар Павловић.

Директор РРР „Златибор“ Славко Лукић сматра да су ови фондови посебна шанса за младе пољопривреднике и пољопривреднице, имајући у виду да просечан носилац пољопривредног газдинства у Србији има 60 година.

Мислим да је ово још један модел, иако средства осим дела који даје општина, нису бесповратна, да млади науче финансијске моделе неопходне за развој бизниса и на тај начин постану конкурентни на међународном тржишту – додао је Лукић.

Пријепоље је друга општина у Србији која покреће овакав фонд, након успешног пилот пројекта у Чајетини прошле године.

Подели на мрежама

Повезани чланци