Полазак у школу – финансијска гимнастика потреба и могућности

Полазак у школу – финансијска гимнастика потреба и могућности

Полазак деце у школу родитељима и ове године представља озбиљан издатак у кућном буџету, јер комплети нових уџбеника коштају од седам до чак 16 хиљада динара, а када се томе додају трошкови за куповину прибора, одеће и обуће, за спремање једног ђака потребна је скоро једна просечна плата. С обзиром на тренутну епидемијску ситуацију и начин одвијања наставе у претходне две године, у књижарама кажу да се продаја интензивирала од када је најављено да ће се од 1. септембра настава одвијати редовно.

За седам основних школа у Пријепољу, седам различитих ценовника књига, а цена зависи од издавача, разреда и броја књига у комплету и износи од 7.000 за 1. разред до 16.000 за 8. разред. Ове године, по новом програму ће се радити у 4. и 8. разреду, па су родитељи морали да купе нове књиге, углавном на рате.

Ове године, родитељима деце која крећу у први разред, општина Пријепоље ће рефундирати трошкове уџбеника и ранаца. Како би смањили трошкове, родитељи често купују половне књиге и тако уштеде више од педесет одсто цене новог комплета. Опет, ту су и трошкови прибора, свезака и пратећих материјала, па је у зависности од разреда, потребно од 13.000 до 25.000 само за уџбенике и прибор.

Ако се овоме додају и нове патике, нешто од одеће, па још ако је у кући више од једног школарца, родитељска плата тешко може да покрије све ове трошкове, па, независно од модела наставе, зона, семафора, мера и епидемиолошке ситуације… финансијски трошкови пред полазак у школу су неизбежни и велики издатак за породични буџет.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци