Пораст заражених у Пријепољу – Доминира омикрон сој са блажим симптомима

Пораст заражених у Пријепољу – Доминира омикрон сој са блажим симптомима

Након новогодишњих и божићних празника број оболелих од корона вируса  знатно се повећао у свим општинама и градовима Златиборског округа. Лоша епидемиолошка ситуација није заобишла ни Пријепоље где је од почетка године позитиван резултат теста на корона вирус добило 268 особа. Према речима координаторке Ковид амбуланте пријепољског Дома здравља др Елвире Хасанагић Струјић доминантан је омикрон сој који се веома брзи шири, али су клиничке слике знатно лакше у односу на претходни период.

Од почетка нове године број пацијената који се са различитим симптомима јављају на преглед у Ковид амбуланту Дома здравља Пријепоље је у знатном порасту у односу крај прошле године. Према речима др Елвире Хасанагић Струјић више од 50 одсто тестираних су позитивни на корона вирус.

То су пацијенти са сасвим новим клиничким сликама, које су блажег типа. Ради се о омикрон соју који је стигао и до нас. Углавном се ради о цурењу из носа, гушобољи, која није неког јачег типа, затим је ту малаксалост, а ређе бол у мишићима. Број прегледа је знатно повећан, имамо и до 130 прегледа дневно. До пред крај прошле године број прегледа на дневном нивоу је био 50. Појачали смо рад ковид амбуланте са два на три лекара која раде у континуитету тако да имамо прву, другу и међу смену – каже координаторка Ковид амбуланте ДЗ Пријепоље и начелница Службе за општу медицину др Елвира Струјић Хасанагић.

Омикрон сој корона вируса се веома лако преноси, чак пет пута брже од осталих познатих сојева, што је један од главних разлога за нагли пораст броја новозаражених.

Било би добро да сви они, посебно који су у радном односу, дођу у Ковид амбуланти и тестирају се како не би онда угрожавали остале запослене у свом колективу. Не треба да се лече сами. Оно што могу сами да ураде у кућним условима јесте да узимају витамине и парацетамол у случају температуре, али никако не треба да узимају антибиотике на своју руку – препоручује др Хасанагић Струјић.

Иако дневно прегледају велики број пацијената, различитих старосних доби, др Хасанагаић Струјић каже да, захваљујући углавном благим симптомима, нема много упута за снимање плућа и да је много мање пацијената који захтевају хоспитализацију.

Ради се о млађој популацији која углавном није вакцинисана. Има и вакцинисаних, али њих је доста мање. Клиничка слика се углавном искомпликује код оних пацијената који имају неке придружене болести попут хипертензије, дијабетеса, карцинома и других опструктивних болести – истакла је др Елвира.

Пред нама је дочек православне Нове године и сезона слава. Поучени искуством након новогодишњих и божићних празника др Хасанагић Струјић апелује на вакцинацију и поштовање епидемиолошких мера.

Људи воле да славе. Ми смо такав народ који воли да се дружи, али требало би мало да се дистанцирамо, да и даље носимо маске и да се не окупљамо у већем броју. И ако славимо, нека то буде са ограниченим бројем људи – препорука је координаторке Ковид амбуланте ДЗ Пријепоље.

С обзиром да епидемолози за наредне две седмице најављују даљи пораст броја заражених цифре које нам ових дана стижу из Ковид амбуланте пријепољског Дома здравља и Завода за јавно здравље Ужице ни мало не охрабрују.

Подели на мрежама

Повезани чланци