Потписани уговори за субвенционисану набавку јуница и јагњади

Потписани уговори за субвенционисану набавку јуница и јагњади

За унпређење примарне сточарске производње, општина Пријепоље је кроз јавни позив за доделу средстава за набавку квалитетних приплодних грла ове године издвојила нешто више од 5 милиона динара. Уговоре за повраћај средстава у износу до 65 % од уложеног новца добило је 29 пољопривредника и пољопривредница са територије општине Пријепоље.

Кроз овај јавни позив субвенционисана је набавка 46 приплодних грла јуница сименталске расе узраста од 12 до 24 месеца и 22 грла јагњади. На конкурс се пријавило 35 носилаца пољопривредних газдинстава, од којих је њих 29 остварило право на повраћај средстава, док шесторо није испунило неопходне услове.

Ово су бесповратна средства, а сви који су их добили имају обавезу да та грла стоке држе најмање три године, да стока има педигре. Формираћемо комисију која ће обићи сва пољопривредна газдинства и на тај начин спречити могуће злоупотребе. Задовољни смо куповином приплодног материјала. Углавном смо по терену па познајемо већину кандидата. Има и млађих особа, али и неких који већ имају од 12 до 15 грла крупне стоке – истиче члан Општинског већа Општине Пријепоље Зоран Деспотовић.

Већина је захваљујући овом конкурсу набавком нових младих грла обогатила свој сточни фонд, док су неки на овај начин тек формирали своје стадо. Кажу да уз овакве видове помоћи и подршке, од пољопривреде може да се живи.

Максимална цена по једном купљеном грлу за двиске могла jе износити до 20.000 динара, за јагњад и јарад до 18.000 , док је максимална цена јунице била 180.000 динара са ПДВ-ом. Један корисник подстицаја могао је да оствари максимално до 300.000 динара повраћаја за набавку јагњади и јаради, односно максимално до 400.000 динара за набавку јуница.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци