Правилном употребом средстава за заштиту биља спречавамо тровање пчела

Правилном употребом средстава за заштиту биља спречавамо тровање пчела

Ових дана на адресу Удружења пчелара Пријепоља стижу бројни позиви са терена да пољопривредни произвођачи употребљавају средства за заштиту биља у периоду када није дозвољено. Зато из Удружења пчелара Пријепоље апелују на правилну употребу и најављују комисију која ће обилазити воћаре.

С обзиром да се налазимо у периоду прецветавања воћа и цветања малине, која је веома застопљена у општини Пријепоље, када се интензивно употребљавају средства за заштиту биља, повећан је ризик од тровања пчела. Неправилна употреба ових средстава, утиче и на опрашивање, што доводи до смањења приноса, али квалитета плодова.

Ми пчелари нисмо против употребе средстава за заштиту биља, јер биљна производња је немогућа ако се не користе та средства. Али, Закон је децидан и јасан да се та средства употребљавају у одређеном периоду, односно или касни поподне или касно увече , јер има и савесних произвођача који то раде под рефлекторима трактора – каже председник Удружења пчелара Пријепоље Мирсад Хоџић.

Захваљујући одличној сарадњи Удружења пчелара са одељењем за пољопривреду општине Пријепоље, удружењима пољопривредних произвођача, пољопривредним апотекама, али и сталним апелима, молбама и едукацијама ситуација је из године у годину све боља, мада још увек има оних који се не придржавају Закона. Зато Хоџић апелује на све оне произвођаче, нарочито малинаре који највише користе средства за заштиту биља, да та средства користе у неким вечерњим сатима, односно у законом предвиђеном времену. Недавно је формирана комисија која би, према речима Хоџића, требало да обилази терен.

Циљна група коју ми желимо да анимирамо и обиђемо су они који не поштују мере. Ми знамо ко су ти људи, јер свакодневно имамо дојаве и сваке године су то исти људи. Обићи ћемо комплетно подручје општине Пријепоље како би упознали људе са мерама, али и са тим шта каже Закон – најављује Хоџић.

Закони Србије и Европске уније су усклађени и на страни су пчелара. Забрањена је примена пестицида отровних за пчеле у току цветања у било ком делу дана.

Сви произвођачи су у обавези да на својим производима истакну одредбе тог закона, да је препарат штетан за пчеле , период када се користи, а доста тих средстава долази управо из земаља Европске уније тако да су ти наши закони и закони Европске уније усклађени само што је проблем што се не примењују у довољној мери, посебно у малим срединама где људи неће да се замерају комшијама, пријатељима, кумовима – закључује Мирсад Хоџић.

Подаци о томе колико пчелињих друштава на годишњем нивоу нестане због неправилне употребе средстава за заштиту биља су фрапантни, каже Хоџић па је зато изузетно важно да пољопривредни произвођачи буду свесни значаја пчела у свом окружењу.

Подели на мрежама

Повезани чланци