Право гласа у Пријепољу на предстојећем референдуму имају 32.502 гласача

Право гласа у Пријепољу на предстојећем референдуму имају 32.502 гласача

Републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије одржава се у недељу 16. јануара. Грађани и грађанке ће се на референдуму искључиво изјашњавати о одредбама које се односе на правосуђе, избор судија и јавних тужилаца. У општини Пријепоље ће се гласати на 66 гласачких места, а право гласа имају 32.502 особе.

Гласачка места у недељу 16. јануара биће отворена од 7 до 20 сати, а право гласа имају сви пунолетни грађани Србије. Према подацима које смо добили од председнице Општинске изборне комисије Драгане Голубовић, на 66 гласачких места на територији општине Пријепоље моћи ће да изађу 32.502 гласача, што је за 635 мање у односу на парламентарне изборе 2020. године. Број гласачких места и њихова локација није мењана. Гласање је тајно и биће могуће за оне који на гласачко место понесу важећу личну карту или важећи пасош.

Обавезно је поштовање свих епидемиолошких мера, ношење маске, заштитних рукавица, дезинфекција руку и држање растојања. Према речима Драгане Голубовић, особе које из здравствених разлога нису у могућности да у недељу изађу на гласачко место моћи ће у петак 14. и суботу 15. јануара да се пријаве Општинској изборној комисији на број телефона 710-069 како би им се омогућило да гласају у свом домаћинству.

На референдуму 16. јануара 2022. грађани ће одговарати на питање: “Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?”. Заокруживањем одговора „да“ или „не“ грађани ће се изјашњавати о промени Устава у делу који предвиђа избор судија и јавних тужилаца, који би према овом предлогу требало да надаље спроводе Високи савет судства и Високи савет тужилаца, док важећи Устав предвиђа да се о томе изјашњава Скупштина Србије.

Референдум 16. јануару  биће први на ком ће се гласати у складу са новим Законом о референдуму, па тако неће бити потребно да на њега изађе више 50 одсто уписаних бирача да би се он сматрао валидним.

Подели на мрежама

Повезани чланци