Пријепољац Аднан Тандир награђен на конкурсу за развој органске производње

Пријепољац Аднан Тандир награђен на конкурсу за развој органске производње

Пријепољац Аднан Тандир, који се у Хисарџику већ годинам бави органским узгојем малине, један је од 10 добитника награде на јубиларном „НЛБ КомБанк Органик“ конкурсу за развој органске производње. Његов пројекат подржан је износом од 500 хиљада динара, а односи се на унапређење водоснабдевања на парцели на којој узгаја малине.

На овогодишњем, 10. по реду конкурсу за развој и унапређење органске производње поднета су 83 пројекта. Чекови са подршком од пола милиона динара уручени су за 10 најбољих. По оцени стручног жирија најбољи међу најбољима био је пројекат Аднана Тандира који се односи на наводњавање парцелe у Хисарџику на којој узгаја органску малину.

Већи део Хисарџика кубури са водом и за пиће и за наводњавање. То је жртва политике. Тај водовод се води са Јадовника, међутим никако да стигне та вода и то је главни проблем. Има овде доста добрих малинара, али проблем је дефицит са водом. Ја планирам да доведем воду из реке Милешевке која се налази испод мог имања. Терен је јако неприступачан. Црево ће ићи од парцеле са малинама до реке, а онда ће помоћу пумпе вода ићи до малина. Велики проблем је што у том делу нема струје па ћу морати да купим и агрегат преко кога ће се добијати струја. То неће моћи да се реализује у овим зимским месецима, а очекујем да ће све то бити реализовано у мају или јуну наредне године – каже Аднан Тандир.

Ово је трећи пут да Аднан Тандир учествује на овом конкурсу. Први пут је конкурисао 2019. године, исте године када је добио сертификат за органску производњу.

Сазнао сам тако што су људи из НЛБ банке дошли у фирму ЕС Комерц са којима ја, иначе, сарађујем и чији сам кооперант. Они су ме упознали са условима конкурса. Предао сам пројекат и те године сам био високо котиран. Њихови радници Када су долазили да виде место и локацију на коју се односио пројекат одушевили су се природом и самим амбијентом, јер ту је кањон реке Милешевке, спој историје и природе. Наредне, 2020. године сам други пут учествовао. Опет сам био високо котиран, али нисам прошао. И ове године сам решио да предам пројекат, али нисам се надао позитивном одговору. Међутим, одушевио сам се када су ме једног дана позвали и јавили да сам један од добитника – искрен је Тандир.

Аднан се малинарством бави од 2010. године. Из године у годину је повећавао производњу и сада на неколико парцела под засадима малине има 1,6 хектара. Од 2016. део засада са конвенционалне пребацује на органску производњу.

Данас на 60 ари у Хисарџику, на надморској висини од 720 метара, органским поступком узгаја малину сорти виламет и микер. Сматра да је органска производња велика шанса и потенцијал за развој пољопривреде у нашој општини.   

Овај наш југозападни део Србије је најмање загађен, јер нема неких озбиљних загађивача. Чак је и тај мој крај, Хисарџик,  као и део Каћева и Косатице под заштитом државе тако да би ту без проблема могла да се узгаја органска малина. Међутим, доста тога зависи од саме локације. Не може свака локација да се користи за органски поступак производње. Где су увале, где се задржава вода и где нема ветрова – ту органска малина слабо успева. Ту је развој патегоних штеточина велики. Код мене је та парцела проветрена и ту су идеални услови за органску производњу – оптимиста Аднан Тандир.

За сада не планира да повећа своје засаде, јер у будућности као највећи проблем види недостатак радне снаге. Жели да се фокусира на квалитет, односно на повећање приноса по јединици површине. У томе ће му свакако помоћи поменута подршка, али и субвенција општине Пријепоље коју је ове године први пут искористио за набавку мотокултиватора са прикључцима.

Подели на мрежама

Повезани чланци