Пријепољски Дом здравља добио вакцине против сезонског грипа

Пријепољски Дом здравља добио вакцине против сезонског грипа

Из Завода за јавно здравље Ужице данас је дистрибуирано 8000 доза четворовалетне ВАКСИГРИП вакцине против сезонског грипа домовима здравља на територији Златиборског округа. У пријепољски Дом здравља упућено је 800 доза ове вакцине.

Највише доза четворовалетне вакцине против сезонског грипа, после ужичког здравственог центра, где је дистрибуирано 3130 доза, намењено је становницима општине Пријепоље. За прибојски Дом здравља опредељено је 700, а за Дом здравља у Новој Вароши 500 доза.

Вакцинација против грипа се препоручује трудницама и особама старијим од шест месеци живота са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, метаболичким и хроничним неуролошким поремећајимa, са бубрежним обољењима, ослабљеним имуним системом, укључујући особе инфициране ХИВ вирусом и примаоцима трансплантата, особама са малигним обољењима и особама старијим од 65 година и члановима породица особа које су под повећаним ризиком, а којима је контраиндиковано давање вакцине. Такође, вакцинација против грипа препоручује се и особама смештеним и запосленим у геронтолошким центрима, социјално – здравственим установама, као и здравственим радницима.

Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору, наводи се у саопштењу Завода за јавно здравље Ужице. Једино правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације. Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Подели на мрежама

Повезани чланци