Решен проблем превоза за три ученице из Косатице до матичне школе у Бостанима

Решен проблем превоза за три ученице из Косатице до матичне школе у Бостанима

Општинско веће донело је одлуку и из текућих буџетских средстава определило нешто више од 230 хиљада динара како би школа расписала јавну набавку за превоз ученика. Буџетом за следећу годину, школама ће бити опредељена средства за организовање превоза ђака којима је то потребно како би се овај проблем дугорочно решио, рекао је члан Општинског већа Зоран Петрић.

Три ученице из Косатице Милица и Даница Зиндовић и Ивана Поповић требало би да након месец дана од почетка школске године, у матичну школу „Свети Сава“ у Бостанима крену организованим превозом. Како је члан Општинског већа Зоран Петрић образложио, према закону и правилнику општина није могла да изађе у сусрет и одобри средства на основу претходног захтева родитеља.

Овог пута се Општинском већу обратила основна школа „Свети Сава“ и она је та која та средства може да добије да реализује јавну набавку и одабере ко ће вршити превоз деце за потребе школе. Јасно је изнесен износ средстава који је за ово полугодиште потребан и ми смо на претходној седници Већа донели одлуку да удовољимо захтеву школе, тако да је тај проблем решен. Из дела средстава општине, такође је урађен и приступни пут до основне школе за ученика који похађа ову школу у Косатици – истиче Петрић.

Жељко Зиндовић, отац Милице и Данице које су од почетка године само два пута биле у школи, нада се да је ово дугорочно решење и да ће сада његове ћерке моћи редовно да прате наставу и надокнаде изгубљене часове.

Са разредним старешином су биле у контакту сваког дана, некад им је нешто слала она, некад наставници других предмета, није то сто посто решење, али ипак су ђеца била укључена. Нешто су и учили, надам се кад крену да ће постићи све. Обећали су и ја се надам да ће бити дугорочно решен проблем, јер ако сваке године будемо ово исто радили, нема нас – каже Жељко Зиндовић.

У локалној самоуправи очекују да ће им се након ове одлуке обратити и друге школе које имају сличних проблема са организацијом превоза ученика и ученица, па ће сходно томе буџетом за наредну годину планирати средства за ове намене.

Све школе ће бити обавештене да доставе своје финансијске извештаје односно захтеве за финасирање и ми ћемо на основу тога определити та средства школама како би био несметано организован превоз ученика у другом полугођу. Ово је био један од начина да се експресно реагује, али понављам да не може бити поједначних захтева, већ да захтеве може подносити само школа – додаје Зоран Петрић.

Организован превоз, који је најављен за следећу годину биће решење и за децу и родитеље из других села, попут Седобра,Ташева и бродаревских села, којима се рефундирају трошкови превоза по километру, али, како родитељи тврде, не покривају реалне трошкове, а сталан проблем представља немогућност оних који раде или имају обавезе у домаћинствима да сами возе децу до школа.

Подели на мрежама

Повезани чланци