Седница Скупштине општине: од побрканих лончића до “пачије школе”

Седница Скупштине општине: од побрканих лончића до “пачије школе”


Расправа о раду Општинске управе и ЈКП “Лим”, као и извршење буџета општине за првих девет месеци тачке су на којима су одборници и одборнице показали своја размимоилажења у ставовима, иако скоро сви чине владајућу коалицију. Заједничка оцена је да је могло и требало боље, нарочито са трошењем буџета, у коме садашњи суфирцит износи око 410 милиона динара.


Десета седница Скупштине општине Пријепоље започела је минутом ћутања поводом смрти Муамера Зукорлића и верификацијом одборничких мандата Драгу Попадићу и Миљку Радуловићу, са Изборне листе “Александар Вучић, Ивица Дачић-за нашу децу”, којима су мандати поверени након што су две одборнице са ове листе, Марија Мрдаковић и Жељана Пејовић, поднеле оставке у јулу ове године. Одборници и одборнице су расправљали о Предлогу одлуке о просечним ценама квадратног метра непокретности и о Предлогу одлуке о коефицијентима за утврђивање пореза на имовину, који не предвиђају повећање у односу на тренутно важеће одлуке, а наставили су разматрањем предлога одлуке о општинској управи, извештаја о раду за прошлу годину и кодекса понашања запослених. Велики број критика упућен је раду општинских служби. Начелник Миодраг Ћубић је представио нову организациону структуру која подразумева између осталог и два нова одељења: за инспекцијске послове и комуналну полицију и одељење за јавне набавке, а предвиђено је и формирање 6 нових одсека. У оквиру ове тачке било је речи о дивљој градњи, као и позивања да се поштује закон и да исти важи за све јер ће се само тако смањити број примедби и поспешити рад, на задовољство грађана. Закључено је да ништа није савршено и да може много боље.
Далеко од савршеног су речи којима би могло да буде оцењено и извршење буџета за првих 9 месеци ове године. Суфицит од око 410 милиона динара је цифра коју ће власт покушати да смањи до краја године, за шта, према речима неких одборника, времена нема. Требало је боље планирати, требало је јавне набавке расписати на почетку године, требало је бити спреман за грађевинску сезону… чуло се од одборника који су се питали како да људима у својим месним заједницама објасне зашто немају пут, воду, струју… Подсетили су одборници и себе и извршну власт да се ради о новцу грађана, а не њиховом и да су грађани ти који трпе.

Председник Бабић је рекао и да је добро да су и оволико урадили с обзиром на побркане лончиће којима су располагали, мислећи на општинске службе и појединце због којих се, како је рекао, вртимо у круг, а које, треба и јавно прозивати за неизвршен посао. У круг се вртела и дискусија о пословању ЈКП “Лим” у првих девет месеци, што је тачка за коју је одборник Оливер Мрдаковић рекао да вређа интелигенцију, поредећи Скупштину са пачијом школом, у којој нико није много научио. Нимало лаку ситуацију у којој се налази комунално предузеће, додатно ће отежати грејна сезона, због цене енергената и повећање цене рада од следеће године.

На оцену појединих да су сви у власти и да су сви подједнако криви за стање у комуналном предузећу, али и у целом систему, оцењено је да предлог решења нико не даје.

Седница је прекинута због паузе у току расправе о комуналном предузећу, након чега следи разматрање извештаја пословања Регионалне санитарне депоније Бањица и годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за ову годину.

Подели на мрежама

Повезани чланци