Школска година у пријепољским школама почиње нормално

Школска година у пријепољским школама почиње нормално

Ђаци се у среду, 1. септембра, враћају у школске клупе. У пријепољским основним и средњим школама, као и у већем делу Србије, настава ће се одвијати по првом моделу, који подразумева часове од 45 минута и комплетна одељења у учионицама. Због нешто лошије епидемиолошке ситуације основци и средњошколци у Новој Вароши, Прибоју и Ужицу школску годину започеће по комбинованом моделу.

У допису који је министар просвете Бранко Ружић упутио школским управама, основним и средњим школама и јединицама локалне самоуправе стоји да ће у првој недељи нове школске године у скоро свим школама бити организована непосредна настава. Она подразумева да ђаци седе заједно у школским клупама, са часовима од 45 минута, да носе маску само док разговарају, а да вакцинисани наставници  не носе маску док не приђу ученику на раздаљуну од 1,5 метара. По овом моделу у среду, 1. септембра, кренуће настава у три средње и седам основних школа у Пријепољу.

Овај модел наставе, због лоше епидемиолошке ситуације, неће бити могућ у 15 градова и општина у Србији, међу њима и три са територије Златиборског округа. Тако ће ђаци у Ужицу, Новој Вароши и Прибоју школску годину започети по комбинованом моделу, који подразумева један дан онлајн наставу, други дан непосредну у школи са подељеним одељењима, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном као раније. Тутин је једина општина у Србији у којој ће настава у средњим школама бити организована према трећем моделу, односно у потпуности онлајн, због изузетно неповољне епидемиолошке ситуације.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у школама, формиран од стране Кризног штаба, пратиће епидемијску ситуацију и на недељном нивоу одлучивати по ком моделу ће се одвијати настава у свакој локалној самоуправи.      

Подели на мрежама

Повезани чланци