Снег и ниске температуре у пролеће – Имају ли воћари разлога за бригу?

Снег и ниске температуре у пролеће – Имају ли воћари разлога за бригу?

Снег који је последњих дана падао на територији општине Пријепоље као и ниске јутарње температуре нису неповољно утицале на воћарске културе, сматра дипломирани инжењер пољопривредее Ифет Хамзић. Шта више, према његовим речима, снег, као веома добар изолатор, је повољно утицао на заустављање вегетације раних сорти воћа које су већ кренуле са цветањем.

Иако смо календарски већ ушли у пролеће, температуре на подручју општине Пријепоље још увек су зимске. Снег, који је данима падао, и који је у вишим пределима достигао висину и до 40 центиметра, добро је дошао како би зауставио вегетацију, посебно код коштичавих воћних врста, сматра дипломирани инжењер пољопривреде Ифет Хамзић. Са друге стране,  у нижим пределима, где је већ кренуло цветање неких раних сорти, ниске температуре могу имати за последицу смањење рода.

У нашим пределима, на надморској висини од 500 до 700 метара, још увек није дошло до значајнијег кретања вегетације, није дошло до пуцања пупољака. Биљка је најосетљивија у фено фази прецветавања, када се формира плод, код јабуке је то такозвана Т фаза , код шљиве после пуцања пупољка, тако да на температури од минус 2,7 степени, ако траје два три сата, може доћи до значајнијих оштећења, односно до губитка рода – каже дипломирани инжењер пољопривреде Ифет Хамзић.

У нижим пределима, где су услови то дозвољавали, многи су већ повезали своје малине. Боље су поступили они који нису журили са подизањем воћних засада, мада ни који су то већ урадили неће имати веће негативне последица.

Неће они осетити значајнија оштећења. Међутим, највећи је проблем да ли су приликом везања погодили оне живе саднице, које су презимиле у најбољој форми. Било би пожељно, ако се овакво време настави, а уколико су орезани врхови малине изнад друге, односно треће жице измрзли, да се врхови скрате, односно поново орежу како би се тај део биљке поново подмладио ако је дошло до измрзавања – каже Ифет Хамзић.

Иако је препорука да се хемијска заштита биљака бакарним препаратима обави у касну јесен, Хамзић каже да доста воћара то није урадило, већ су оставили да то ураде на пролеће, пре самог везивања малине.

Они који то нису урадили морају сачекати да повежу малињаке, али да воде рачуна како не би дошло до пуцања пупољака, јер бакарни препарати могу да нанесу оштећења већ отвореним пупољцима, односно да сагоре цветне пупољке, а самим тим и до умањења рода – истакао је Хамзић.

Хамзић истиче да још увек није касно за резидбу воћа, а може се наставити и са кречењем, али ту треба бити обазрив. У овом тренутку препоручљиво је кречење искључиво стабала и рамених грана, како не би дошло до оштећења пупољака у додиру са кречом.

Подели на мрежама

Повезани чланци