Сваких 10 дана буде убијена једна жена у Србији

Сваких 10 дана буде убијена једна жена у Србији

Здравко Горановић је у среду у Сомбору брутално усмртио своју супругу и две ћерке старости 15 и 19 година, а затим извршио самоубиство. Пет дана пре злочина изашао је из затвора, где је био због породичног насиља, а имао је и забрану приласка жени и деци. Не можемо а да се не запитамо колико ће још живота бити одузето док систем не почне да пружа адекватну заштиту жртвама насиља? Да жене немају поверења у институције доказао је и спонтано настали талас сведочења више од 20 хиљада жена на друштвеним мрежама под хештагом „Нисам пријавила“, где говоре о својим искуствима насиља и разлозима због којих насилника нису пријавиле.

Година за нама почела је храброшћу Милене Радуловић да пријави учитеља глуме Мирослава Алексића за вишегодишње сексуално узнемиравање и на крају силовање. У међувремену су се охрабриле да о насиљу проговоре ученице које су доживљавале злостављање у Истраживачкој станици Петница, као и Данијела Штајнфелд, чија је пријава одбачена у предистражном поступку.

Година се завршава акцијом #НисамПријавила на друштвеним мрежама, где је у врло кратком року објављено више од 20.000 исповести жртава различитих облика насиља, углавном жена и девојака, у којима објашњавају због чега се нису обратиле полицији, породици или пријатељима. Права лавина исповести жена које су доживеле неки облик насиља, а нису пријавиле, сведочи о томе колико је насиље према женама заступљено у нашем друштву, а још више колико је ниско поверење у рад институција.

Под хештегом “нисам пријавила” жене говоре о страху, наметнутој кривици, видљивим и невидљивим притисцима и очекивањима средине, пребацивању кривице на жртву и оправдавању насилника. Говоре и о стиду, болу и усамљености, али и неповерењу у институције и механизме за које знају да су затајили у многим случајевима пре њиховог.

Тим поводом саопштењем за јавност огласила се и Мрежа „Жене против насиља“, која стаје уз сваку жену која је проговорила о болним искуствима и подржава спремност жена да више не ћуте и да их више нико не ућуткује. Истичу да се организацијама чланицама Мреже Жене против насиља, међу којима је и Форум жена Пријепоља, ове године обратило више од 16 000 жена. Годину за нама оцењују као тешку, али важну годину, у којој су жене дигле глас, показале своју снагу у борби против насиља и своју солидарност.

Подели на мрежама

Повезани чланци