Свечана седница Удружења пчелара Пријепољe – Још једна тешка година за пчеларство

Свечана седница Удружења пчелара Пријепољe – Још једна тешка година за пчеларство

Удружење пчелара Пријепољe одржало је у суботу свечану седницу Скупштине удружења. Том приликом сумирани су резултати године која је на измаку, а уручена су и признања заслужним појединцима и привредним субјектима.

Удружење пчелара Пријепољe је једно од највећих удружења у нашој општини. Постоји од 1937. године, док је званично регистровано 2003. године. У свом саставу има 176 чланова, који укупно имају око 5.500 кошница. Током 2020. године прикупљено је око 58 тона меда, а како је истакнуто на Скупштини овом бројком Удружење не може бити задовољно.

На жалост, како која година долази чини ми се да је све тежа и тежа. Услови за пчеларење постају све гори. Разлог је, пре свега, промена климе. Имамо екстремно топла лета или екстремно хладан период. Нема више оних прелаза између пролећа и лета, а све то утиче на климу, на флору и медобрање – истакао је председник Удружења пчелара Пријепољe Мирсад Хоџић.

Подизање производње меда на виши ниво коришћењем савремених метода и техника, план је Удружења за наредни период. Не одустају ни од брендирања пријепољског меда и заштите географског порекла.

Поднели смо захтев општини Пријепоље, односно Општинском већу да нам помогне у том послу. То би много значило и за Туристичку организацију, односно туристичку понуду општине Пријепоље, за саме пчеларе и за саму општину јер би то био први пољопривредни производ са овог простора који има неки бренд, а знамо шта за једну општину значи заштита географског порекла – истакао је Хоџић.

Иако су претходне две године за пчеларство биле тешке, број пчелара из године у годину се повећава што доказује велика гужва приликом учлањења за наредну годину. Међу новим члановима све је више младих.

Сваке године ми имамао доста младих људи који се учлањавају, али стицајем околности они се веома брзо разочарају, јер су године за пчеларство све теже, па веома брзо напуштају пчеларство. Они најупорнији остају. Ми се трудимо да им омогућиме неке бенефите и услове да би опстали и остали у пчеларству – каже Мирсад Хоџић.

Хоџић се осврнуо на недавну одлуку Општинског већа да не подржи Удружења која нису оправдала средства из претходне године.

Ми нисмо добили никакво званично обавештење, ни да смо остали без средстава ни да нисмо. Ја не знам зашто би Удружење пчелара остало без средстава, јер знам да смо све урадили транспарентно – објашњава председник Удружења пчелара Пријепољe Мирсад Хоџић.

Свечаној седници присуствовала је и новизабрана заменица председника Општине Самира Ћосовић, која је изразила задовољство великим интересовањем за бављење пчеларством у Пријепољу и најавила добру сарадњу и сваку врсту помоћи.Заслужним појединцима и привредним субјектима Удружење пчелара је уручило захвалнице и плакете, а предавање из области пчеларства одржао је др Драган Ћирковић.

Подели на мрежама

Повезани чланци