У оквиру акције „Посади свој хлад“ у Пријепољу у среду подела садница белог јасена

У оквиру акције „Посади свој хлад“ у Пријепољу у среду подела садница белог јасена

У Пријепољу ће у среду бити организована еколошка акција „Посади свој хлад“ у оквиру које ће нашим суграђанима и суграђанкама бити подељено 100 бесплатних садница белог јасена. Подела ће бити организована у среду, на платоу Дома културе са почетком у 10 сати. Акција, која се у Србији организује трећи пут, у Пријепољу се спроводи у организацији еколошког удружења „Зелено срце“ и друштвено одговорних појединаца.

Трећом акцијом садње обухваћено је 100 градова и општина у Србији, с циљем пошумљавања урбаних градских и сеоских средина. Општина Пријепоље је први пут део акције “Посади свој хлад”.

Пријепоље се нашло на овом списку тако што сам ја случајно на друштвеним мрежама видео да та организација дели саднице. Пожелео сам да и наша општина учествије у томе. Послао сам им поруку, они су ме одмах контактирали и обећали да ће нас укључити у акцију. Пре неколико дана саднице су стигле, све је било плаћено, а на нама је било само да организујемо поделу садница и да оне буду посађене – каже Матија Шљукић који додаје да тренутни временски услови не представљају сметњу са садњу белог јасена.

У целу ову причу укључено је еколошко удружење “Зелено срце” на челу са Јеленом Ћубић.

Крошња белог јасена је изузетно разграната и велика и он је озбиљан пречишћач ваздуха. Може да порасте и до 30 метара. Расте у сунчаним, алио и мање сунчаним деловима па може да се посади и тамо где је букова или храстова шума. У суштини не тражи неке посебне услове тако да ова клима, коју ми имамо, потпуно му одговара – истакла је Јелена Ћубић и додала да су биљке једини природни прерађивачи угљен диоксида које нама дају кисеоник.

Двогодишње сертификоване саднице обезбедила је невладина организација “Зелени развојни центар“, уз подршку партнерских друштвено одговорних компанија. Подела садница биће организована у среду, 15. децембра на платоу Дома културе у Пријепољу у 10 сати.

Максималан број садница које може да узме једна особа је пет. Суштина је да раширимо акцију како би што више људи узело саднице – каже Шљукић који апелује на све оне који узму саднице да их засаде.

Апелу се придружује и Јелена Ћубић.

Важно је рећи да природа нема ни религију, ни странку нити било коју другу припадност. Она припада нама свима. Сви морамо да се побринемо да је сачувамо. Сви морамо да се потрудимо да Пријепоље буде што зеленије. Довољно је да сваки појединац за свога живота посади барем једно дрво, јер ће то у многоме да помогне неким будућим генерацијама – поручује Ћубић.

Жеља наших саговорника је да се у ову акцију укључе и школе, а, како кажу, покушаће да уз помоћ друштвено одговорних компанија и фирми из Пријепоља већ на пролеће набаве нове саднице и тако повећају број засађених стабала јасена на територији наше општине.

Подели на мрежама

Повезани чланци