У Пријепољу до часног крста најбрже допливао најмлађи учесник (ВИДЕО)

У Пријепољу до часног крста најбрже допливао најмлађи учесник (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници обележавају Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен на спомен Христовог крштења у реци Јордан. У организацији Епархије милешевске и пријепољске Црквене општине, на реци Лим је организовано пливање за часни крст. Први до циља је стигао најмлађи учесник Лазар Петровић из Београда, а први пут ове године учествовали су и припадници Жандармерије.

Први до часног крста у овогодишњем богојављењском пливању у Лиму у Пријепољу, стигао је петнаестогодишњи Лазар Петровић из Београда. Ово је први пут да је учествовао у манифестацији, а каже да ће овај тренутак памтити до краја живота.

Лазар, који иначе тренира пливање, у родном граду свог оца проводи скоро све распусте, а како нам је рекао пре пливања, у Пријепољу се осећа као свој на своме.

Ове године за пливање се пријавило чак 28 момака, а пливало је њих 27. Већина је учествовала у манифестацији и претходних година, док је било и оних који су први пут запливали, вођени истим мотивима: вером и жељом да се очува традиција.

Ове године у богојављењском пливању у Пријепољу, први пут су учествовала и четири припадника специјалистичке чете београдског одреда Жандармерије, који су својим присутвом желели да увеличају манифестацију и дају подршку млађим генерацијама.

Богојављење је дан када је Исус Христос крштен у реци Јордан. Тог дана се, према Библији, после крштења, које је обавио Јован Kрститељ, Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог Духа.

Бројна публика са обе обале Лима и два моста је пратила догађај који се одвијао непосредно испод Саборне цркве Светог Василија Острошког и на десној обали Лима, уз присуство припадника министарства унутрашњих послова и медицинског тима Дома здравља.

Након литургије и освећења богојављенске воде, пре церемоније пливања, улицом је прошла литија, предвођена учесницима. Прошле године је богојављенско пливање било отказано због епидемиолошке ситуације, а ипак је неколико младића запливало хладним Лимом и наставило традицију. Пливање за часни крст обновљено је 2016. године, након паузе дуге више од три деценије.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци