У Пријепољу одржан округли сто “Насиље у породици – кривично дело кроз све етапе и медијско извештавање”

У Пријепољу одржан округли сто “Насиље у породици – кривично дело кроз све етапе и медијско извештавање”

У склопу пројекта “Независно новинарство за независно судство”, у Пријепољу је одржан округли сто под називом “Насиље у породици – кривично дело кроз све етапе и медијско извештавање”. Основни циљ пројекта је да се допринесе бољој информисаности грађана о значају владавине права у правосудном систему и бољем разумевању његовог функционисања. Реализују га недељник Врањске из Врања и Комитет правника за људска права ЈУКОМ а финансира га Делегација Европске уније у оквиру Медијског програма. Округли сто у Пријепољу је други од пет планираних.

На округлом столу је било речи о новинарском извештавању о случајевима насиља у породици, као и о најчешћим новинарским грешкама, које су, нажалост, веома често намерне. Постојећа законска регулатива веома често отежава новинарски рад, који је већ довољно тежак кад се извештава о насиљу у породици.

Локални медији се више придржавају етичких норми приликом извештавања о случајевима породичног насиља, што није случај са доста националних медија, сматра адвокаткиња Арнеса Кукуљац.

Пројекат би требало да допринесе правилнијем извештавању о породичном насиљу, рекла је Кристина Тодоровић, адвокаткиња Комитета правника за људска права.

Округлом столу у Пријепољу поред новинара и новинарки присуствовали су и представници локалне смоуправе, полиције, суда, тужилаштва и центра за социјални рад, а пројекат се реализује на територији Врања, Лознице, Кикинде и Пријепоља, а поред Врањских у пројекту учествују и недељници Полимље, Лозниче новости и Кикиндске новине.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци