У току пријаве за напуштене сеоске куће за младе у Србији

У току пријаве за напуштене сеоске куће за младе у Србији

Млади који желе да живе на селу, а нису власници ниједне некретнине, могу се до 1. новембра пријавити на конкурс Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину напуштених сеоских кућа. За овај програм опредељено је 500 милиона динара, а вредност куће и окућнице не може бити већа од 1,2 милиона динара.

Процена је да у Србији има око 200 хиљада напуштених сеоских кућа, а очекивани ефекат овог Програма чији је циљ мотивисање становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате кроз решавање стамбеног питања је насељавање око 400 сеоских кућа.

Према условима конкурса, могу се пријавити млади до 45 година старости који су у браку или трајнијој ванбрачној заједници, самохрани родитељи или млади пољопривредници. Такође, подносиоци пријаве не могу бити у крвном сродству са продавцем куће.

Неће моћи да се пријаве они који су у поступку одобравања кредита, субвенција или бесповратних средстава за куповину некретнина, нити они који имају неплаћене порезе и доприносе.

У конкурсу се такође наводи да кућа мора да испуњава основне услове за живот и становање, да се не налази у граду или приградском насељу, да у том или суседном селу има неку од јавних служби и да буде уписана у катастар и са решеним имовинско-правним односима. Заинтересовани могу конкурисати само једном пријавом, а будући власници неће моћи да продају кућу у наредних десет година.  

Подносиоци пријаве конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе, на чијој територији се налази сеоска кућа са окућницом, а које и гарантују тачност података и испуњеност услова конкурса.

Детаљније информације о условима и пријави на конкурс могу се наћи на сајту Министарства за бригу о селу.

Подели на мрежама

Повезани чланци