Вучић у Прибоју: Пут до манастира Милешеве до Видовдана

Вучић у Прибоју: Пут до манастира Милешеве до Видовдана

Председник Републике Србије Александар Вучић је приликом посете општини Прибој најавио да ће пут до манастира Милешева бити завршен до Видовдана, као и да ће изградња гасовода у овом делу земље бити завршена до краја године. Са представницима локалне самоуправе и верских заједница и са грађанима Прибоја разговарао је о недавним инцидентима у којима су вређани Бошњаци и закључио да ће сви који су одговорни за ове догађаје бити санкцинисани. Вучић је рекао да је ово земља у којој и Срби и Бошњаци имају иста права и да су пред законом сви једнаки.

Посету општини Прибој, председник Републике Србије Александар Вучић је започео обиласком две фабрике у Индустријској зони: Флекс академи и Инмолд. Обилазећи производне погоне разговарао је са радницима и поносно истакао да је 2013. године ретко ко веровао да Прибој може да достигне раст и развој у привредном смислу на нивоу на ком је данас. Осим што је запосленима обећао да ће им власници фабрика повећати плате, најавио је и да ће гас у ове крајеве стићи до краја године, да ће бити отворено око 400 нових радних места, за која је питање да ли ће имати ко да их попуни, као и да ће обновити Гимназију, Општу болницу и Дом здравља са око 15 милиона евра, док ће око 12 милиона бити уложено у канализациону мрежу и пречишћавање воде. На састанку, на коме су говорили и представници Српске православне цркве и Мешихата Исламске заједнице у Србији, Вучић је рекао да је Прибој испит јесмо ли људи, да односи између Срба и Бошњака нису на нивоу на коме бисмо то желели, као и да зна да прошлост није лако оставити иза себе. Свако ко помисли да може да угрози нечији живот или кућу, џамију или цркву, имаће посла са државом, поручио је Вучић.

Епископ Милешевски Атанасије је током свог говора више пута цитирао Патријарха Павла и рекао да је суштина у изворној градњи, која подразумева изградњу човека и заједнице, док је императив на праштању уз поруку да ако сви сарађују на ономе што је корисно, без обзира на све разлике, криза ће бити побеђена. Муфтија Мевлуд Дудић, председник Мешихата Исламске заједнице у Србији  је рекао да је посета председника “ветар у леђа” и да на зло треба узвраћати добрим јер су најбољи они који чине добро другима. Неколико пута је председник Вучић истакао да о томе колико њему значи Прибој најбоље говори што је он ову општину посетио више пута него сви претходни председници заједно и да не може да замисли Прибој без Бошњака и поручио да никад неће ни бити.

Иако су међунационални односи требало да буду главна тема, често се прича наводила на инфраструктурне пројекте, започете и обећане. На питање Епископа милешевског Атанасија шта се дешава са реконструкцијом пута ка манастиру Милешеви који је требало да буде завршен у оквиру обележавања јубилеја, Вучић је изјавио да је то већ завршено, па је након консултација са Зораном Дробњаком из ЈП “Путеви Србије” изјавио да се ради о кашњењу због уклапања радова са изградњом канализационе мреже. Рекао је да је то обећано приликом посете Пријепољу у мају 2021. године, а да се није одмакло од почетка и изјавио да ће све бити завршено до Видовдана.

Као и увек приликом обиласка градова и општина, председник Вучић је с времена на време “прозивао” чланове своје делегације, како би му појаснили како напредују поједини пројекти или зашто нису започети или завршени. Своју посету општини Прибој завршио је кратким обиласком Хасан-агине џамије  и манастира Светог Николе у Прибојској бањи.

Подели на мрежама

Повезани чланци