Запошљавања у Библиотеци и ТОП: јавни или интерес  владајуће коалиције?

Запошљавања у Библиотеци и ТОП: јавни или интерес владајуће коалиције?

Вршитељка дужности директорке Библиотеке “Вук Караџић” Сабира Хоџић расписала је јавни конкурс за попуњавање два радна места. На овај потез одреаговали су запослени, који истичу да Библиотека нема обезбеђена средства нити усвојен Кадровски план за 2022. годину којим се предвиђа повећање броја запослених и указују на низ неправилности који је пратио конкурс и овакву одлуку. Нова запошљавања назиру се и у Туристичкој организацији, а све уз благослов председника општине Владимира Бабића, који поручује да новац није проблем – биће пара за све.

У допису који су запослени у Библиотеци “Вук Караџић” упутили на више адреса у Општинској управи и буџетској инспекцији Министарства финансија, тражи се испитивање одговорности поступања вршитељке дужности директорке која је расписала конкурс за пријем нових радника и радница, за шта нису обезбеђена буџетска средства. Запослени истичу да ова установа нема усвојен Кадровски план за следећу годину, којим се предвиђа повећање броја запослених за две особе, што опет мора да буде у складу са Актом о систематизацији радних места у Библиотеци и буџетом за 2022. годину. Указују и на низ неправилности у поступку формирања Конкурсне комисије и самог текста конкурса који није у складу са Актом о систематизацији радних места у Библиотеци, јер нису испоштовани сви услови, међу којима и о неопходном радном искуству кандидата. Вршитељка дужности директорке Сабира Хоџић је за ТВ Форум рекла да је ова процедура започета још пре њеног именовања и да је Општинско веће дало сагласност за нова радна места 1. јула, као и да је сагласност од Владине комисије добијена пре пола године. Како ТВ Форум сазнаје, ова сагласност важи само ако су обезбеђена буџетска средства за 2021. годину што очигледно сада није случај, а бивша директорка Садија Хоџић, је због незаконите смене са ове функције у октобру ове године, поднела тужбу.

Што се тиче обезбеђивања средстава за плате нових радника, Хоџић каже да је то одговорност општине. Председник општине Владимир Бабић је поводом овог  питања рекао да запослени не треба да брину јер ће општина обезбедити новац за плате свих радника. На наше питање да ли је тражена сагласност за повећање масе плата код Министарства финансија и са које ставке ће средства бити пребачена за плате запослених у Библиотеци, уопштено је рекао да ће то бити решено на задовољство свих и у циљу повећања ефикасности саме институције. Исти случај је и са Туристичком организацијом која је такође објавила конкурс за пријем две особе, што председник општине Бабић такође подржава, иако је он био један од оних који се чудио пре годину дана откуд тако велики број запослених у овој организацији и питао се шта они сви раде. Како сада подржава пријем у стални радни однос још две особе, очигледно је да се нешто променило на туристичкој мапи Пријепоља, што је тешко видети, али ко жели може веровати.

Може ли запошљавање, партијско наравно, јер што мењати дугогодишњу праксу, бити тас на ваги, на којој превагу односе нереализоване инвестиције и огромна неутрошена средства у овој години? Да ли је јавни интерес, уместо у локалне путеве, сеоске водоводе, бројне комуналне проблеме, у решавање  рупа на главним путним правцима и бара на магистралним путевима, улагати у запошљавање својих партијских кадрова и кадрова коалиционих партнера? Извесно је да власт мисли да јесте, јер су ова радна места само једна у низу до сада отворених, а међу којима су два помоћника председника општине, нови члан Општинског већа и нови кадрови у другим јавним предузећима и институцијама.

Подели на мрежама

Повезани чланци