Зашто је Удружење “Зелени корак” Мерсида Мекића одустало од милионског пројекта?

Зашто је Удружење “Зелени корак” Мерсида Мекића одустало од милионског пројекта?

Министарство заштите животне средине донело је коначну одлуку о избору пројеката организација цивилног друштва за доделу средстава у области заштите животне средине у 2021. години. Након бурне реакције појединих учесника на конкурсу због, како су рекли, незаконитог процеса и бројних неправилности приликом вредновања и  расподеле средстава, првобитан предлог одлуке је измењен. Од 192 поднете пријаве, подржане су 92 организације у укупној вредности од 70 милиона динара. Међу организацијама која су одустале од спровођења пројеката је и пријепољско удружење “Зелени корак”, чији је председник Мерсид Мекић, члан Општинског већа.

Удружење грађана “Зелени корак” из Пријепоља једна је од пет организација, које су, предлогом одлуке, биле предвиђене за суфинасирање, а које су накнадно обавестиле Министарство да одустају од поднете пријаве за учешће и од реализације пројекта. Као разлог за овакву одлуку, из пријепољског удружења, које је требало да буде подржано са једним од највећих износа, чак 1.682.000 динара, за четири месеца трајања активности, наведено је погоршање епидемиолошке ситуације настале услед повећања броја планираних учесника пројекта који су заражени корона вирусом. За ТВ Форум Мекић је рекао да је разлог одустанка од поднете пријаве и то што је у међувремену постао члан Општинског већа где се између осталог бави екологијом па није ни на који начин желео да угрози реализацију пројекта због потенцијалног сукоба интереса. Уз ово је, као разлог, додао и своју презаузетост. Иначе, Мекић је већ био члан Већа када је са пуно оптимизма, пре месец дана, најавио реализацију овог пројекта.

Да је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије оправдано тражило реакцију надлежних, па чак и тужилаштва, показује и то што су уместо 79, подржана 92 удружења, док је 28 учесника поднело приговоре. Такође, након медијских навода појединих учесника да су средства опредељена за организације којима заштита животне средине није основни циљ оснивања и деловања, нити могу да докажу претходно искуство у спровођењу пројеката у овој области , у образложењу ове Одлуке је наведено да средства ипак неће добити шест организација. Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије тада је речено да оваква подела новца политички подобним актерима, представља чист криминал, а најављена је и детаљна анализа конкурса коју би требало да уради Коалиција Отворено о конкурсима, у којој су новинарске истраживачке мреже и организације цивилног друштва. Питање је и колико је најављена анализа испоштованих процедура и законитости целог процеса допринела измени предлога одлуке, одустајањима појединих организација и повлачењу предлога о додели средстава.

Подели на мрежама

Повезани чланци